Rapportcijfers aanvoer zoetwater Schouwen-Duiveland klaar
Wat zijn de voor- en nadelen van drie verschillende aanvoerroutes van zoetwater naar Schouwen-Duiveland en hoe verdeel je dat water vervolgens over het eiland? Een vergelijkend warenonderzoek ligt nu ter beoordeling bij provincie Zeeland.
Het Bredase advies- en ingenieursbureau Witteveen+Bos heeft in het onderzoek drie zoetwaterbronnen met elkaar vergeleken. Te weten het Haringvliet, het Noorder Krammer en het Schelde-Rijnkanaal. Per bron is vervolgens in kaart gebracht wat de voor- en nadelen zijn van een gesloten ringleiding en een open oppervlaktewatersysteem om het aangevoerde water over Schouwen-Duiveland te verdelen.
Uit het onderzoek blijkt dat geen van de zes aanvoeropties er met kop en schouders bovenuit steekt. Wel is duidelijk dat een open watersysteem goedkoper is dan een ringleiding. Daarmee is bovendien het peilbeheer makkelijker mee te sturen. Nadeel van dit systeem is echter dat de irrigatiekwaliteit minder is dan bij een leidingsysteem.
Los daarvan zijn er wel grote verschillen aangaande de irrigatiekwaliteit van het aangevoerde water. Een leidingsysteem vanuit het Haringvliet komt volgens het onderzoek als beste uit de bus met de score 'uitstekend'. De waterkwaliteit bij een open watersysteem vanuit het Noorder Krammer krijgt met 'zeer matig' het slechtste rapportcijfer.
Pieter de Ruijter, ZLTO-voorzitter Agrarisch Schouwen Duiveland
Aanleg- en gebruikskosten
Ook de aanleg- en gebruikskosten van alle opties zijn in kaart gebracht. Uitgaande van een gemiddelde watergift van 104 millimeter per groeiseizoen en 10.000 hectare irrigatieareaal, komt een aanvoer vanuit het Schelde-Rijnkanaal via een open oppervlaktewatersysteem als goedkoopste variant uit de bus.
Op deze manier bedragen de aanlegkosten 8.200 euro per hectare en de gebruikskosten zijn 154 euro per hectare. De duurste optie is om water uit het Haringvliet via een ringleiding over Schouwen-Duiveland te verdelen. De aanlegkosten bedragen dan 12.500 euro per hectare en de gebruikskosten komen uit op 248 euro per hectare.
Duurzaamheid bron
Er zijn ook grote verschillen te zien in de duurzaamheid van de drie zoetwaterbronnen. Daarbij is zowel gekeken naar de technisch te borgen zoetheid als de optie van een zout Volkerak Zoommeer. De duurzaamheid van het Haringvliet is uitstekend, die van het Noorder-Krammer slecht en het Schelde-Rijnkanaal moet het doen met een 'onzeker'.
Voorzitter Pieter de Ruijter van ZLTO Agrarisch Schouwen Duiveland nam dinsdag kennis van de uitkomsten van het onderzoek. Donderdagavond worden de leden van de afdeling bijgepraat. De Ruijter heeft een duidelijke voorkeur voor een open oppervlaktewatersysteem vanuit het Haringvliet. 'Wij zoeken kwaliteit van het zoete water en dan is dit de beste optie. Als er met een pijpleiding gewerkt wordt, dan gaan we voor het Schelde-Rijnkanaal.' Het Noorder Krammer als bron ziet hij niet zitten. 'Dat wordt veel te zout, dat is niet interessant.'
Draagvlak achterban
De Ruijter is naar eigen zeggen in eerste instantie vooral op zoek naar draagvlak onder zijn achterban. 'Wat het gaat kosten en wie wat moet betalen, komt pas in een later stadium aan de orde. Wij pleiten er wel voor dat de agrarische sector de onderhoudskosten voor zijn rekening neemt en dat de overheid de aanleg betaalt. We moeten natuurlijk wel concurrerend blijven.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt Twister 13010T schudder
2019, P.O.A.
-
John Deere - 6155R AP CP FH PTO
2022, P.O.A.
-
Vicon Extra 332XF frontschijvenmaaier
2016, P.O.A.
-
Stiga GYRO 500-E
2023, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %