'Drempels tussen ruggen platlopen'
Woensdag kwam het goede nieuws dat de drempels tussen de ruggen van tafel zijn. Dat was een uur na het afronden van mijn column over Haagse greppelvrees. Die column kon de prullenbak in.
Na het intrekken van de maatregel blijft het gevoel hangen dat het ministerie geen oog heeft voor inspanningen van de gangbare akkerbouw om de bodem in goede conditie te houden. Het was een domper dat het ministerie niets leek te doen met informatie uit de sector over problemen met de maatregelen in het kader van het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn.
Het is terecht dat de biologische sector al ontheffing kreeg voor deze obstakels in de teelt. Een waardering voor geleverd vakmanschap. Tenminste, ik hoop dat de ontheffing op basis van kennis van vakmanschap is verkregen en niet als politiek promotiemiddel van de biologische sector.
Maar ontbreekt in de gangbare sector dit vakmanschap dan? Of oog voor de bodem? Met alle groenbemesters, niet-kerende grondbewerking en organische mest waarmee we werken en experimenteren. Kijk naar langjarig onderzoek: het gaat gemiddeld niet slecht met onze cultuurbodems.
Het was een domper dat het ministerie niets leek te doen met informatie uit de sector
Toch leek controleerbaarheid bij afspoeling belangrijker dan effectiviteit. Dat de gemiddelde consument in dergelijke discussies niet volledig op de hoogte is, kun je hem of haar niet kwalijk nemen. Van het ministerie verwacht je meer inzicht.
Gelukkig functioneerde de Tweede Kamer en rezen ook hier na uitgebreide lobby vragen over de effectiviteit, onwerkbaarheid en onderbouwing van deze drempelmaatregel. Dit leidde uiteindelijk, vooruitlopend op een motie, tot het verzoek tot intrekking van de maatregel. En dáár heeft de minister gehoor aan gegeven. Niet aan verzoeken uit de sector. Jammer.
Het zou mooi zijn als de minister en haar medewerkers de drempels platliepen in de sector om gevoel en contact te houden met de praktijk. Onze deuren staan open. Het aantal drempels zal wel iets lager worden. Dat ontslaat ons niet van de plicht om afspoeling zoveel mogelijk te beperken. Gelukkig kan dat met de woeltand. Misschien zetten we hem dit jaar wel een centimetertje dieper.
En misschien ooit drempels tussen de trekkersporen? Optimale vochtverdeling is belangrijk, maar het moet werkbaar zijn. Genoeg uitdagingen. Maar ik ben blij dat we onze greppelfrees niet hoeven in te ruilen voor greppelvrees.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Professionele zitmaaier / tuintrekker X147R (HG) #275222
Gebruikt, € 4.999
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker 1040 YAK 4WD (BV) #26685
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland TS135A
2004, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5S.125 Dyna-4
2023, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %