Duin- en Bollenstreek bekijkt gebruik waterstof
Greenport Duin- en Bollenstreek onderzoekt of waterstof kan gaan dienen als brandstof voor het tuinbouwverkeer in de regio. De organisatie bekijkt onder andere of een waterstoftankstation kan gaan renderen.
Waterstof is voor de streek interessant, omdat de tuinbouw jaarlijks miljoenen liters diesel verbruikt voor het transport en op het land.
Waterstof is een van de oplossingen voor een duurzame energievoorziening, naast onder andere restwarmte, windenergie, zonne-energie, geothermie en groengas, stelt de greenport op zijn website. 'Bijkomend voordeel is dat een trekker op waterstof geen CO2 en stikstof uitstoot. Dat maakt het voor telers die willen investeren in de omgeving van natuurgebieden extra interessant.'
De uitdaging in de toepassing van waterstof is dat groen geproduceerde waterstof in nog zeer beperkte mate aanwezig is, meent Greenport Duin- en Bollenstreek. 'En dat zal nog heel lang zo blijven. Daarom moeten we het alleen inzetten waar andere vormen van duurzame energie niet mogelijk zijn of waar de businesscase voor alternatieven niet uitkomt. Dit is voornamelijk het geval als grondstof in de zware industrie en als brandstof in transport en logistiek.'
Tijdens het onderzoek wordt de behoefte aan waterstof in beeld gebracht. 'Zonder een concrete vraag zal er geen infrastructuur komen voor waterstof. Aan de andere kant zullen ondernemers niet die kant op bewegen – inkoop voor trekkers of vrachtwagens – als er geen zicht is op de komst van waterstof', schrijft de greenport. Daarom gaat de organisatie ook in gesprek met aanbieders van waterstof en tankstations. 'Wat hebben zij nodig van de telers in de streek?', is een van de vragen aan hen.
Opslaan in waterstof
&Flux, het onderzoeksbureau dat voor de greenport de energietransitie begeleidt, ziet nog een andere mogelijke toepassing van waterstof. Telers die hun daken vol hebben liggen met zonnepanelen, gebruiken die maar een deel van het jaar voor hun eigen energie. Wellicht kunnen deze telers de niet-gebruikte energie lokaal in waterstof opslaan en later gebruiken voor verwarming of als brandstof.
Volgens &Flux zou dit de druk op het elektriciteitsnet verminderen en is het mogelijk een alternatief voor de teruglevering.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 320FC
2018, P.O.A.
-
Fendt 313 Vario Profi S4
2016, P.O.A.
-
Kuhn GA 6000
2000, P.O.A.
-
John Deere - 8370 RT AP
2019, € 209.500
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %