Britse premier Johnson dreigt weer met no-dealbrexit
De kans dat het Verenigd Koninkrijk zonder deal de Europese Unie verlaat, is weer iets groter. De Britse premier Boris Johnson heeft gezegd dat er midden oktober een deal moet zijn, anders komt er geen vrijhandelsakkoord. De onderhandelingen gaan dinsdag weer van start.
Het Verenigd Koninkrijk stapte eerder dit jaar uit de Europese Unie (EU). Londen en Brussel proberen nu om het eens te worden over een handelsovereenkomst. Voor het eind van het jaar moet er een deal liggen, want dan verloopt de overgangsperiode die begon na de brexit. Tijdens die overgangsperiode houdt het Verenigd Koninkrijk zich nog aan EU-regels.
De partijen hebben in principe tot eind oktober de tijd om een deal te sluiten. Als er voor die tijd een deal is, kan Johnson die nog voorleggen aan zijn eigen regering. Loopt het overleg stuk, dan dreigt alsnog een no-dealbrexit. De EU en het Verenigd Koninkrijk moeten dan handel gaan drijven volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dit is tegen de zin van het bedrijfsleven, dat hoge invoertarieven verwacht. Nederlandse producten worden in zo'n geval duurder in het Verenigd Koninkrijk.
Weinig schot in onderhandelingen
Europese topfunctionarissen hebben de afgelopen tijd herhaaldelijk laten blijken dat er weinig schot zit in de onderhandelingen. De Britse brexitonderhandelaar David Frost waarschuwde op zijn beurt dat Brussel er niet op hoeft te rekenen dat zijn land alsnog compromissen gaat sluiten over kwesties die het als breekpunten ziet.
'We accepteren geen bepalingen waarmee ze controle krijgen over ons geld of de manier waarop we dingen regelen in het Verenigd Koninkrijk', aldus Frost tegen de krant Mail on Sunday. Frost zei verder dat zijn land geen 'satellietstaat' van Brussel mag worden. 'Dat zou niet omstreden moeten zijn. Dat is wat het betekent om een onafhankelijk land te zijn.'
Afspraken over Noord-Ierland
De Britse krant Financial Times meldde dat de regering van Johnson de afspraken over de brexit wil herzien. Zo zouden zij onder meer af willen van het compromis over de Ierse grens. De EU en Groot-Brittannië hebben destijds afgesproken dat er geen 'harde' grens tussen het Britse Noord-Ierland en EU-lidstaat Ierland komt omdat dit tot veel praktische problemen zou leiden. De premier denkt hier nu anders over.
De Europese Commissie heeft daarop gezegd dat er geen handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Britten mogelijk is als Johnson morrelt aan het eerder afgesloten scheidingsakkoord. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen wijst erop dat die afspraken 'essentieel zijn voor de vrede en stabiliteit' in Ierland en Noord-Ierland en voor de Europese gemeenschappelijke markt.
Voorwaarde
Het terugtrekkingsakkoord dat de EU en de Britten een jaar geleden sloten, is volgens Von der Leyen 'een voorwaarde voor welke toekomstige handelsrelatie dan ook'. Daarom zegt Von der Leyen erop te rekenen dat Londen het akkoord uitvoert.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
ST1620
Gebruikt, € 2.500
-
John Deere - 6155R AP
2022, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (HA) #60810
Gebruikt, P.O.A.
-
Case IH LUXXUM 100
2017, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %