Britse boeren waarschuwen voor harde brexit
De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn er tijdens de brexitonderhandelingen van deze week niet in geslaagd enige vooruitgang te boeken. Dat laten beide partijen vrijdag weten. Boeren waarschuwen intussen voor een harde brexit.
Het gevreesde no deal-scenario komt namelijk dichterbij door het klappen van de laatste onderhandelronde. Zowel EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier als zijn Britse evenknie David Frost bevestigden dit scenario vrijdag aan de media.
De EU wil redden wat er te redden valt en zint erop eind juni nog een extra onderhandelingsronde in te plannen om tot een deal te komen. Het is nog niet bekend of het Verenigd Koninkrijk daarop ingaat. Intussen waarschuwen boerenkoepels voor de gevolgen van een harde brexit in de agrarische sector.
Corona bemoeilijkt deal
De boerenbelangenorganisaties roepen op tot 'geruststelling' en 'gezond verstand'. De National Sheep Association (NSA) zegt bezorgd te zijn over de koers van de gesprekken die plaatsvonden tegen de achtergrond van het coronavirus en waarin beide partijen elkaar de schuld geven van het mislukte overleg.
Dit zal dit een verwoestende impact hebben op onze agrarische handelsbalans
Met de gevolgen van Covid-19, dat naar het zich laat aanzien, langere aanzienlijke economische uitdagingen gaan opleveren, roepen de boeren de Britse regering op na te denken over de gevolgen, als de handelsovereenkomst op een beslissende top eind juni zou worden stopgezet.
Verlenging termijn
Tijdens die mogelijke top zullen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie beslissen of de huidige termijn voor het onderhandelen over een overeenkomst na eind december moet worden verlengd.
'De landbouw heeft de afgelopen maanden al problemen gehad, aangezien we de export zien opdrogen en de horeca massaal moest sluiten', aldus NSA-topman Phil Stocker.
Impact op agrarische handelsbalans
'Als we te maken krijgen met een tarief of een onderbreking van de aanvoer van lamsvlees die Europa binnenkomt, zal dit een verwoestende impact hebben op onze agrarische handelsbalans.'
Veel Europese verwerkers zijn namelijk afhankelijk van Brits lamsvlees, waarmee Britse boeren op hun beurt weer sterk afhankelijk zijn van de Europese markt. Het Verenigd Koninkrijk exporteert ongeveer 35 procent van zijn productie en 95 procent van dat volume gaat naar de Europese Unie, zo'n 88.000 ton.
Akkerbouw en vee
Ook andere agrarische sectoren maken zich ernstig zorgen over een mogelijke 'no-deal', onder wie akkerbouwers en veehouders. Zij voelen de druk toenemen op hun traditionele afzetkanalen richting Europa en vice versa. De absolute deadline voor een brexitdeal staat gepland op 31 oktober.
Maar zolang de onderhandelingen in Brussel muurvast zitten, lijkt die datum niet te worden gehaald. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk staan op veel fronten nog altijd mijlenver uit elkaar. Het is maar zeer de vraag of deze afstand in alle prangende handelsdossiers op tijd kan worden overbrugd.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger Jumbo 8010L
2016, P.O.A.
-
Massey Ferguson 4345
2002, P.O.A.
-
Andex 300
Gebruikt, € 1.250
-
Massey Ferguson TD 1028 X-TRC
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %