Drentse koloniecourgettes slaan goed aan
Het project 'Word Makker van een Akker' in de Drentse Koloniën van Weldadigheid levert sinds deze week courgettes aan regionale supermarkten, instellingen en horeca. Het is na boekweit het tweede product waarmee de kleinschalige kolonieakkers rond Frederiksoord en Wilhelminaoord weer productief worden gemaakt.
De courgettes worden direct van de kolonieakkers in Wilhelminaoord afgezet in de Coop-supermarkten in Vledder, Diever, Ruinerwold, Nijeveen en Vries. Daarmee gaat stichting Weldadig Oord een nieuwe fase in met het project 'Word Makker van een Akker'.
'Ruim een jaar geleden hebben we het project opgezet met als doel om de kenmerkende akkerstructuur van destijds weer terug te brengen in de Koloniën van Weldadigheid en de biodiversiteit in het gebied te vergroten', zegt voorzitter Bob Veldman van stichting Weldadig Oord. 'De bedoeling was om van de opbrengst op termijn streekproducten te gaan produceren. Het is geweldig dat dit nu al wordt gerealiseerd.'
Courgettesoep
De courgettes worden niet alleen geleverd aan de supermarkten, ook in de lokale keuken worden ze gebruikt. Reestmond, cateraar van gemeente Westerveld, neemt courgettes af, de Johannes Post Kazerne in Kallenkote serveert soldaten en officieren courgettesoep en ook de koks van Hotel-Restaurant Bitter en Zoet in Veenhuizen maken er culinaire hoogstandjes van.
Omdat we maar beperkt menskracht hebben, houden we onze ambities nog laag
'Een korte keten die zorgt voor betrokkenheid en binding met het gebied en het product. Ook is de samenwerking gezocht met de Gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe om kennis te delen en om te profiteren van elkaars afzetkanalen', zegt Veldman.
Samenwerking
'Op dit moment wordt er met man en macht geoogst. Drie keer per week worden de courgettes met de hand door de makkers (vrijwilligers uit de directe omgeving) van de akkers gehaald. Een prachtige samenwerking tussen de lokale bevolking en de agrariërs in het gebied.'
Het uiteindelijke streven is om er voor de deelnemende boeren een interessant verdienmodel van te maken waarbij het uitgangspunt is om geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. 'Lokaal op een verantwoorde manier produceren en consumeren. Direct van de akker op het bord', aldus Veldman.
Boekweitgrutten
Stichting Weldadig Oord teelt dit jaar 0,5 hectare courgettes, waar nu wekelijks tweeduizend vruchten vanaf komen. Daarnaast ligt er nog voor 6 hectare aan boekweitakkertjes.Verder experimenteert de stichting nog met de teelt van pompoenen. Om de afzet van de boekweitgrutten, het boekweitmeel en de koloniecourgettes te stroomlijnen, werkt de stichting samen met Dubbel Drents, de afzetcoöperatie van Drentse streekproducten.
'Vooral in de pioniersfase is het nog veel werk. Niet alleen de teelt opzetten, maar ook de afzet regelen, promotie verzorgen en zorgen dat de teelt en de oogst goed verlopen', zegt bestuurslid Ruth Middelwijk van stichting Weldadig Oord. 'Omdat we maar beperkt menskracht hebben, houden we onze ambities nog laag.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Case IH PUMA 185 CVX STAGE V
2022, P.O.A.
-
Rumptstad RSP 2000
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson RK 451 DN
2023, € 8.500
-
John Deere Tractor, compact 1026R (WD) #27423
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %