Elke kaas zijn eigen baas
'Heb je je werk voor vandaag af?' vraagt Jurre. Ik bekijk mijn lijstje en schud mijn hoofd. 'Ik moet nog kazen keren.' De klus die elke dag moet gebeuren, maar die ik zolang mogelijk uitstel. Net als stofzuigen.

Degenen met een kaasboerderij weten: een kaas is niet klaar als hij uit een pekelbad komt. Het rijpingsproces vraagt om poetsen, om keren. Om liefde. Zeker omdat de rauwmelkse wielen die we op onze boerderij maken, een natuurkorst – zonder plastic – hebben. Zou je die niet behandelen, dan krijgt ie binnen een paar dagen witte en groene pluisjes. Schimmel.
Ik hijs me in de benen en begeef me naar het strobalenhuis, waar de kaaskelder onder is gebouwd. Het hele jaar door is het er heerlijk koel. Op de planken liggen gemiddeld 180 kazen, van jong tot oud en zelfs met komijn, truffel en brandnetelmelange. Die laatste is het kwetsbaarst: steekt er een brandneteltje door de korst naar buiten, dan weet de schimmel makkelijk de kaas binnen te dringen.
Ik doe mijn schort om, pak een haarnetje en een schone theedoek. Eenmaal bezig werkt het kazen keren best meditatief. Een voor een pak ik de kazen, poets en keer ze en leg ze weer terug. En de volgende. Verstand op nul, muziekje aan. Lekker zingen. Mijn spierballen worden steeds groter.
Met ruim een jaar kaaservaring kan ik tijdens het poetsen steeds beter inschatten welke lekker wordt en welke wat minder
Met ruim een jaar kaaservaring kan ik tijdens het poetsen steeds beter inschatten welke lekker wordt en welke wat minder. Of beter gezegd: welke kaas ik het lekkerst vind. Want: zoveel mensen, zoveel smaken. Persoonlijk houd ik het meest van een milde jong belegen, maar ik ken genoeg klanten die deze saai vinden en euforisch worden van een overjarig.
Van de bolle, hoge kazen weet ik dat ze veel gaten hebben en dus sterker smaken. In de winkel vind ik het een uitdaging om deze te verkopen. En dat doe ik dus ook niet al te tactisch: 'Weet u zeker dat u deze wilt proeven?' vroeg ik onlangs aan een klant. 'Hij smaakt nogal eh…nou ja, oordeelt u zelf.'
De klant nam een hapje, kreunde en knikte goedkeurend. 'Heerlijk, een kaas met karakter.'
Karakter. Dát woord moest ik gebruiken. En zo zie je: elke kaas heeft zijn eigen baas.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners




Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X350R (ZOB) #692561
Gebruikt, P.O.A.
-
Vicon DMP2401 TC achtermaaier + kneuzer
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga E-ride C500
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z370R ELECTRIC (MM) #690538
Gebruikt, € 8.181
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Weer
-
Donderdag15° / 6°0 %
-
Vrijdag18° / 4°10 %
-
Zaterdag21° / 4°20 %