Dubbelbloemige lelie is schot in de roos
Na het winnen van de Glazen Tulp met Roselily Samantha kwam Moerman Lilium in De Lier in zwaar weer terecht vanwege de coronacrisis. Nu trekt de markt weer aan en hoopt de kwekerij het aandeel Roselilies in de omzet te vergroten.
Het leek allemaal zo goed te gaan bij leliekwekerij Moerman Lilium in De Lier. In januari won het bedrijf de Glazen Tulp van Royal FloraHolland in de categorie snijbloemen met de Roselily Samantha, een dubbele, felroze lelie met een witte rand. Maar toen kwam de coronacrisis, waardoor de afzet verminderde en de prijzen kelderden.
'We konden onze bloemen nog redelijk kwijt, omdat wij in het duurdere segment zitten', zegt mede-eigenaar Jaap Moerman. 'Maar de prijs zakte naar 20 procent van wat die normaal was en we moesten veel bloemen weggooien.' Nu trekt de markt aan en vertonen de verkopen weer een stijgende lijn.
Familiebedrijf
In 1968 begonnen zijn ouders met het kweken van vollegrondsgroenten. Na verloop van tijd breidden ze uit met een kas voor het kweken van bloemen. 'Twintig jaar geleden ben ik in het bedrijf gekomen, samen met mijn broer Jan, en zijn we ons gaan specialiseren in het jaarrond telen van lelies', zegt Moerman. 'Sinds acht jaar zit ook onze jongste broer Paul in het bedrijf.' Jan Moerman houdt zich vooral bezig met de teelt, Paul Moerman met alle operationele zaken en Jaap Moerman is verantwoordelijk voor commerciële zaken, financiën en administratie.
Op beurzen en shows waren designers helemaal lijp van de dubbelbloemige Roselily
Moerman Lilium is aangesloten bij de Roselily Group, samen met veredelingsbedrijf De Looff Lily Innovation in Koudekerke, bollenkwekerij Van den Bos Flowerbulbs en potleliekwekerij Van Schie, beide in Honselersdijk, leliebollenkwekerij Zabo Plant in 't Zand en leliekwekerij De Jong Flowers in De Kwakel.
Breukgevoelig
Tien jaar geleden is de groep samen met bemiddelingsbedrijf CNB begonnen met de introductie van dubbele lelies. 'Op beurzen en shows waren bezoekers enorm enthousiast', herinnert de kweker zich. 'Designers waren er helemaal lijp van. Daardoor beseften we dat we op het goede spoor zaten. Maar de eerste soorten bleken nogal breukgevoelig, maar we hebben toch doorgepakt.' Nu is het breukprobleem opgelost en heeft de Roselily Group de exclusieve verkoop van de dubbelbloemige lelies in handen.
Naast traditionele soorten, zoals de Universe, Crystal Blanca, Dalian en Tabledance, heeft Moerman Lilium tien soorten Roselilies in zijn assortiment, die in totaal 20 procent van de omzet bepalen.
Revolutionair anders
Volgens Moerman is de gevuldbloemige Roselily revolutionair anders dan andere lelies omdat deze geen stuifmeel bevat en amper geurt. 'Hun aandeel is groeiend en we zouden graag naar een fiftyfiftyverhouding willen op de totale leliemarkt.'
Het bedrijf heeft 25 medewerkers in vaste dienst op zes locaties in De Lier, Honselersdijk, Naaldwijk en 's-Gravenzande met een totaaloppervlak van 13 hectare.
Invriezen
Moerman Lilium vriest de bij bollenkwekers ingekochte bollen in december bij -1,7 graden Celsius in. Daarna gaan kisten met bollen drie weken in een koelcel met een temperatuur van 10 graden Celsius, waar de bollen in alle rust een dikke steel en een goed wortelgestel kunnen ontwikkelen. Een uitzetmachine zet vervolgens de kisten in de kas en haalt de kisten op die leeg geoogst zijn. Als substraat gebruikt Moerman Lilium cocopeat, kokosvezels, dat veel meer vocht kan vasthouden dan traditionele potgrond.
Bij een temperatuur van 16,5 graden Celsius groeien de lelies in twaalf tot dertien weken uit tot verkoopbare snijbloemen. Na het oogsten gaan de bloemen op een lopende band naar de verwerking en staan ze binnen vijf minuten gebost op water.
Duurzaamheid
De kwekerij heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan en is MPS-A- en Global GAP-gecertificeerd, wat inhoudt dat het bedrijf zo weinig mogelijk chemicaliën en kunstmest gebruikt. Af en toe is het nodig om in te grijpen bij bijvoorbeeld een tripsplaag, maar de verschillende locaties maken het mogelijk om dergelijke risico's te spreiden.
De kas in De Lier heeft een opendaksysteem, waardoor wind en zonlicht de lelies steviger en helderder van kleur kunnen maken. Het hoofdkantoor in De Lier maakt gebruik van 1.660 zonnepanelen die in de zomer voor de stroomvoorziening zorgen. 's Winters maakt het bedrijf gebruik van WKK's om de benodigde warmte en elektriciteit op te wekken.
Reële waarde
Moerman Lilium is als enige leliekwekerij aangesloten bij telerscoöperatie Decorum Plants & Flowers, die meer dan vijftig leden heeft. De lelies komen over de hele wereld terecht als premiumproduct voor de retail en aan de bovenkant van de markt voor de groothandel, waarbij de verkoop van 10 tot 15 procent via de veilingklok loopt. 'Met de klok krijg je een beeld van de reële waarde van je product, vandaar dat we daar mee door blijven gaan', zegt Moerman.
Spontane mutatie was basis
Van de meer dan honderd soorten lelies in de natuur zijn de meeste afkomstig van het noordelijk halfrond. De familie De Looff, die in 1993 is gestart met het veredelen van lelies, vond in 2001 een spontane mutatie in de vorm van een dubbelbloeiende lelie. Daaruit ontwikkelde zij in 2004 een eerste serie, wat in 2008 leidde tot de oprichting van de Roselily Group en in 2010 tot het registreren van de Roselily als merk. In 2011 begon De Looff met de productie van de Roselily Belonica en Fabiola, in 2013 gevolgd door zeven andere variëteiten. Sinds 2015 is de collectie verkrijgbaar via Royal FloraHolland. In de jaren daarna is het assortiment uitgebreid naar 24 soorten. Moerman Lilium won met een daarvan in 2017 ook al een Glazen Tulp. In de loop van de tijd is de veredelaar erin geslaagd om langere bloemen te kweken die zich naar boven richten. Vanwege het succes in de markt blijft De Looff Lily Innovation doorgaan met het ontwikkelen van diverse nieuwe kleuren en soorten dubbele lelies.Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Strautmann HK 3 Plus
Gebruikt, € 750
-
John Deere Tractor 5085M (WD) #63089
Gebruikt, P.O.A.
-
VTM KUILHAPPER
2021, € 1.950
-
New Holland T5050
2008, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %