Kabinet werkt aan noodmaatregelen bij droogte
Het kabinet overweegt om bij extreme droogt het gebruik van drinkwater te beperken. Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een interview met het AD.
Eind vorig jaar heeft het RIVM al een aanzet gegeven voor een ‘escalatiesysteem drinkwaterbeperking’. Hierbij kan in voer fases het gebruik van drinkwater worden teruggebracht. In de extreme fase 4 mag drinkwater alleen nog maar gebruikt worden voor consumptie en persoonlijke hygiëne. Eerder worden al het besproeien van tuinen en vullen van zwembadjes verboden.
Volgens Van Nieuwenhuizen zal het systeem alleen in werking treden als er zorgen zijn over de drinkwatervoorziening. Daarvan is nu nog geen sprake. ‘Alle bedrijven hebben nog voldoende capaciteit. Deze maatregel is vooral een voorschot op eventuele toekomstige tekorten door langdurige droogte.’
Maatregelen landbouw
Maandag vergadert de Tweede Kamer over water. Daarbij komen ook de droogteaanpak en het PBL-rapport Nationale analyse waterkwaliteit aan bod. Die anlayse maakt inzichtelijk of de inzet om de waterkwaliteit te verbeteren effect heeft. LTO Nederland vindt het belangrijk dat de maatregelen die door de landbouw zijn en worden genomen nu gekwantificeerd zijn.
Een kritische noot is wel dat niet alle inspanningen die de landbouwsector doet zijn opgenomen in het rapport. Bovendien is het belangrijk dat de succesvolle aanpak van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW), met vrijwilligheid, wordt vastgehouden. Het verplichten van specifieke maatregelen zal het draagvlak, en daarmee het resultaat, geen goed doen.
Motivatie
‘Er gebeuren veel zinvolle dingen vanuit het DAW. Juist als boeren en tuinders de kans krijgen om doelen te bereiken op de manier die het beste bij hun bedrijfsvoering past, kom je tot resultaat. Dat moeten we vasthouden. Het laatste wat nu zou helpen is om de boel alsnog met detailvoorschriften en verplichtingen dicht te regelen, dat zou alle betrokkenheid en motivatie tenietdoen,’ zegt Claude van Dongen, portefeuillehouder Bodem- en Waterkwaliteit bij LTO Nederland.
Deelname aan projecten van het DAW is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Initiatieven komen van ‘onderaf’ en boeren zijn niet verplicht om mee te doen. Deze aanpak is ook de sleutel tot succes, stelt Van Dongen.
Boeren geven vaak al aan dat ze twijfels hebben om deel te nemen aan een project omdat ze bang zijn dat de maatregelen die ze in het kader van het DAW bij wijze van proef nemen later verplicht gesteld worden. De meeste boeren die meedoen doen dit bovendien vanuit een eigen intrinsieke motivatie om voldoende schoon water ter beschikking te hebben.
Noodplan: drinkwater op rantsoen bij extreme droogte https://t.co/Y0JpjzEGM7
— AD.nl (@ADnl) June 20, 2020
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt 313 Vario Profi S4
2016, P.O.A.
-
Massey Ferguson 4345
2002, P.O.A.
-
Hemach Rubberschuif vast driepunt 2,25 m
Gebruikt, € 685
-
Lely Splendimo 320FC
Gebruikt, € 8.850
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / -2°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %