Noord-Holland verbiedt glyfosaat op pachtgrond
Provincie Noord-Holland verbiedt het gebruik van glyfosaat op provinciale agrarische grond. Het verbod gaat per 1 november in voor de nieuwe pachtcontracten.
Op percelen van Natuurnetwerk Nederland in de provincie geldt al een verbod op het gebruik van Roundup. Dit staat in het aangepaste pachtbeleid van de provincie Noord-Holland.
Gedeputeerde Esther Rommel van Natuur en Landschap zegt niet te willen wachten op de glyfosaat-evaluatie in 2022 door de Europese Commissie. 'We doen ons uiterste best de biodiversiteit in onze provincie te beschermen. Dit verbod helpt daar aan mee.'
Overleg
In februari en begin maart heeft de provincie in de verschillende regio’s bijeenkomsten gehouden voor pachters en geïnteresseerden over de aanpassingen in het pachtbeleid. Ook het verbod op glyfosaat werd besproken. De aanwezigen begrepen de wens van de provincie op een verbod, maar achten het gebruik van glyfosaat nu nog noodzakelijk omdat er volgens hen geen natuurvriendelijker en even effectief alternatief bestaat, geeft de provincie aan.
Ook de wijze waarop pachters aan grond kunnen komen is aangepast in het pachtbeleid. Voorheen meldden kandidaat-pachters zich bij de provincie en verdeelde de provincie naar eigen inzicht de grond. Vanaf 28 mei 2020 worden alle percelen aangeboden op het online portaal www.pachtgrond.nu.
Kandidaat-pachters kunnen zich aanmelden via het portaal en inschrijven op één of meerdere percelen of clusters van percelen naar keuze. In de advertentie van de percelen wordt zo veel mogelijk informatie beschikbaar gesteld, zoals ligging, soort grond en gebruiksvoorwaarden.
Puntensysteem
Percelen worden verdeeld met behulp van een puntensysteem. De inschrijver met de meeste inschrijvingspunten krijgt de grond gegund. Daarbij wordt ten eerste gekeken naar de afstand tussen de pachter en het aangeboden perceel. Het dichtstbijzijnde bedrijf krijgt meer punten. Ten tweede speelt de prijs die voor het perceel wordt geboden een rol. De hoogste bieder krijgt meer punten. En tot slot krijgen kandidaat-pachters meer punten als zij een certificaat hebben voor duurzame landbouw of als zij schapenhouder zijn.
'We kiezen voor deze aanpak om zo samen met de pachters een impuls te geven aan de doelstellingen van de provincie op het gebied van duurzame landbouw, natuur en biodiversiteit en waterkwaliteit', legt gedeputeerde Rommel uit.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
onbekend stoppelploeg
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger Ploeg Servo (SB) #25886
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt 309 CA
1998, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6155MH (LH) #26913
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Technisch Manager Programma Natura 2000
Provincie Overijssel - Zwolle
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Woensdag7° / 2°20 %
-
Donderdag8° / 2°95 %
-
Vrijdag10° / 6°95 %