Opvolger salderingsregeling zonne-energie minder sober
De vervanger van de huidige salderingsregeling voor zonnestroom pakt minder sober uit dan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat eerder van plan was. Het afbouwpercentage gaat naar 9 procent en er komt een minimumtarief voor stroom die kleinverbruikers leveren aan het net, schrijft de bewindsman in een brief aan de Tweede Kamer.
De nieuwe vergoeding voor teruggeleverde stroom vervangt vanaf 2023 geleidelijk de zogenoemde salderingsregeling. Die is lucratiever omdat kleinverbruikers de teruggeleverde stroom nu nog tegen 100 procent van het betaalde tarief mogen verrekenen, plus de energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE).
De regeling wordt versoberd omdat zonnepanelen de laatste jaren goedkoper zijn geworden. Hierdoor zou de terugverdientijd op termijn tot onder de vijf jaar zakken. Dat is volgens Wiebes niet nodig om investeringen in zonnepanelen aantrekkelijk te houden. Door de nieuwe regeling stijgt de terugverdientijd
Minder stimulering nodig
Doordat zonnepanelen goedkoper worden is er volgens het kabinet bovendien minder stimulering nodig. De nieuwe regeling wordt vanaf 2023 stapsgewijs ingevoerd. Elk jaar zakt het deel van de stroom dat nog onder de oude regeling valt met 9 procent. In een eerder voorstel bedroeg dat afbouwpercentage 11 procent.
In 2030 kan helemaal geen zelf opgewekte stroom meer worden gesaldeerd. Vanaf 2031 geldt dan voor alle teruggeleverde stroom een minimumtarief. Energiebedrijven gaan dan minstens 80 procent betalen van het tarief dat zij zelf in rekening brengen, exclusief belastingen.
De regeling geldt voor kleinverbruikers en huishoudens. Ook veel boeren met zonnepanelen op stal of schuur vallen straks onder de nieuwe regeling. De grens ligt bij een aansluitingswaarde van drie keer 80 ampère, wat ongeveer neerkomt op een totaal vermogen van 55 kwh. Zonne-installaties met hogere vermogens vallen onder de SDE-subsidieregeling, waarbij het salderen niet geldt.
Stevige lobby LTO
Het voorstel van Wiebes voor de nieuwe regeling was al eerder aangekondigd. LTO Nederland voerde een stevige lobby tegen een lager salderingspercentage en betreurt daarom dat de regeling in de huidige vorm wordt beëindigd.
Door de inspanningen van LTO is de einddatum van de huidige regeling wel van 2020 naar 1 januari 2023 uitgesteld. Tevredenheid is er ook over het lagere afbouwpercentage van 9 procent per jaar. Hierdoor is volgens LTO voor boerenbedrijven nog steeds interessant om in zonnepanelen te investeren.
Minister Wiebes wil nog voor het zomerreces een wetsvoorstel voor de nieuwe regeling naar de Tweede Kamer sturen.
De salderingsregeling voor zonnestroom wordt tussen 2023 en 2030 afgebouwd. Volgens Klimaatakkoord-afspraak blijven zonnepanelen lucratief, want je kunt ze nog altijd binnen zeven tot negen jaar terugverdienen. De reacties uit de markt zijn positief. https://t.co/6fRbThWf3n
— Klimaatakkoord (@klimaatakkoord) March 31, 2020
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Simplicity - Conquest 52" 2 Tuintractor
2018, € 2.950
-
John Deere - 6155M CQeco FH
2019, P.O.A.
-
Massey Ferguson TD 868-DN
2019, € 10.500
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #63966
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %