Minder CO2- en stikstofuitstoot met Beregenen op Zon
Met het nieuwe concept Beregenen op Zon van Enpuls kunnen boeren meer zonne-energie gebruiken bij elektrisch beregenen. Het zorgt voor minder CO2- en stikstofuitstoot.
Beregenen op Zon is een oplossing voor het netcapaciteitsprobleem op het platteland. Het concept richt zich op het elektrificeren van dieselwerktuigen, waarbij de opgewekte stroom via zonne-energie ook direct kan worden verbruikt tijdens de zonnepiek.
'Bewateringsinstallaties die lopen op diesel, hebben een hoge uitstoot, maar zijn relatief makkelijk 'om te bouwen'. Door elektrisch te beregenen, kunnen agrarische bedrijven ondanks netbeperkingen toch zonne-energie produceren, uitstoot verminderen en ook nog eens duizenden euro's per jaar besparen, omdat elektriciteit nu eenmaal goedkoper is dan diesel', zegt Alexander Savelkoul van Enpuls.
Landbouwregio's
Recent onderzoek van Wageningen University & Research en adviesbureau DNV GL in opdracht van Enpuls, onderdeel van Enexis Groep, onderschrijft de voordelen van elektrisch beregenen. Daarbij werden twee landbouwregio's onder de loep genomen: Veenkoloniën/Oldambt in Zuidoost-Groningen en het zuidelijk veehouderijgebied in Noord-Brabant.
'In deze, maar ook in andere landelijke gebieden, is de capaciteit van het elektriciteitsnet vaak beperkter en ligt er een grote uitdaging voor duurzame energie. Boeren kunnen minder zonnepanelen op hun daken leggen dan zij zouden willen, omdat ze de energie niet terug kunnen leveren aan het net. Dat vormde mede de aanleiding voor ons Beregenen op Zon-concept', zegt Savelkoul.
Diesel besparen
Vanuit Enpuls is berekend dat bij het overstappen naar Beregenen op Zon de regio Veenkoloniën/Oldambt gemiddeld 2,9 miljoen liter diesel bespaart. In een droog jaar, zoals 2018 en 2019, kan dat zelfs oplopen tot ruim 10 miljoen liter.
'Door elektrische beregening op zonne-energie daalt de CO2-uitstoot met 96 procent. Elektrificatie vermindert de uitstoot van stikstofoxiden tot nul ten opzichte van de beregeningsinstallatie op diesel. Door deze milieu-, klimaat- en kostenvoordelen, maar ook door de extreem droge zomers in de afgelopen jaren, is er behoorlijk wat interesse vanuit de agrarische sector voor het elektrisch beregenen van landbouwgewassen. Dat hebben we gemerkt tijdens ons onderzoek', zegt Marcel van der Voort van Wageningen University & Research.
Klimaat
Akkerbouwer Hendrik Luth uit het Oost-Groningse Wedde is wel doordrongen van de positieve effecten van elektrisch beregenen. 'Zeker als het gaat om de kosten, maar natuurlijk ook met het oog op het klimaat. Ik draag graag mijn steentje bij aan minder uitstoot en schonere lucht. Dat vraagt om een investering, maar die verdien je snel terug', zegt hij.
'Elektrisch beregenen bespaart kosten, maar als je dit combineert met zonnepanelen, kun je ook nog eens energieneutraal werken. Ik doe dit nu al drie jaar en heb er absoluut geen spijt van. Ik probeer collega's hier ook van te overtuigen, onder meer tijdens de innovatiedag die ook dit jaar weer op mijn bedrijf wordt gehouden.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt Twister 13010T schudder
2019, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z335E (ZOB) #29558
Gebruikt, P.O.A.
-
Case IH CS 110
2002, P.O.A.
-
Pottinger Jumbo 8010L
2016, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %