Bert Pappot: 'Binnen tien jaar spenen op vijf weken'

'Binnen vijf tot tien jaar spenen de meeste zeugenhouders hun biggen op vijf weken.' Door biggen later te spenen, zijn ze beter voorbereid op het speenproces, motiveert biggenspecialist Bert Pappot in een bericht op de website van Trouw Nutrition.

Bert+Pappot%3A+%27Binnen+tien+jaar+spenen+op+vijf+weken%27
© Nieuwe Oogst

De voordelen van later spenen noemt Pappot 'groot'. Zeker nu het gebruik van zink, koper en antibiotica aan banden is gelegd. 'Daarmee konden we een heleboel rechttrekken, maar het wordt steeds lastiger om biggen op een goed speengewicht te krijgen en speendiarree te voorkomen.'

Op een bedrijf dat de biggenspecialist begeleidt en waar op vijf weken wordt gespeend, steeg de biggenprijs met ruim 1,50 euro per big. 'De handelaar wist uit ervaring dat vijfweekse biggen beter presteren als vleesvarken. Het leverde de zeugenhouder met zevenhonderd zeugen zo'n 30.000 euro per jaar op.

Goedkoper voer

Maar dat is niet het enige voordeel. De ondernemer bespaart ook op voer, omdat de biggen naar een goedkoper speenvoer kunnen. Daarnaast is de uitval na het spenen teruggedrongen van 5 naar 2,5 procent.

'De biggen vreten beter door, hebben minder last van een speendip, hebben mooiere mest en we zien minder problemen met streptokokken. We verwachten dat de uitval nog lager wordt, omdat we aan het overschakelen zijn. De biggen kunnen tegen een stootje.' Om die reden heeft de zeugenhouder het colistinegebruik kunnen terugdringen naar nul.

Uniformer

Ook voor de zeugen ziet Pappot voordelen. Zeugen beginnen in de vijfde lactatieweek al te herstellen en worden daardoor beter berig en drachtig. Ze hebben daarnaast minder herstelvoer nodig.

'Het mooie is dat dit doorwerkt in de volgende ronde. Het aantal levendgeborenen is met een halve big toegenomen. Ook zijn die biggen uniformer', zegt de biggenspecialist. Hij is enthousiast over dit systeem: 'Het loopt nu allemaal soepeler in de stal, de resultaten zijn beter. Dat weegt zeker op tegen de lagere worpindex.'

2,50 euro per vleesvarken

Op een ander – gesloten – bedrijf met achthonderd zeugen waar biggen op vijf weken worden gespeend, komt het voordeel volgens Pappot uit op 2,50 euro per vleesvarken. In de vijfde lactatieweek vreten de biggen namelijk al veel speenvoer. Daardoor verloopt het spenen soepel en starten de biggen vlot op.

Als vleesvarkens gaan ze acht dagen eerder weg. De varkenshouder kan dus meer rondes draaien. 'De biggen hebben een week extra bescherming via de moedermelk. Het belang daarvan wordt vaak onderschat', zegt de biggenspecialist.

Omschakelen

Pappot verwacht dat de komende jaren de meeste zeugenhouders overschakelen naar spenen op vijf weken. Enerzijds omdat het gebruik van antibiotica en andere medicijnen steeds verder wordt beperkt en anderzijds wordt het steeds lastiger om te beschikken over goed gekwalificeerd personeel.

'In beide gevallen hebben we robuuste biggen nodig die zichzelf kunnen redden. Gemak in de stal heeft grote prioriteit.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer