Landbouw kind van de rekening
In het Europees Parlement in Brussel wordt steeds duidelijker dat het landbouwbudget het kind van de rekening wordt. De lidstaten van de Europese Unie (EU) willen de directe betalingen met 10 procent korten en het budget voor plattelandsontwikkeling met 25 procent. Prima dat de EU wil bezuinigen, maar niet op landbouw nu de uitdagingen voor de agrarische sector juist toenemen.
Daar komt bij dat de druk vanuit Oost-Europese lidstaten om herverdeling tot dezelfde hectarepremie in de hele EU steeds sterker wordt. We blijven in de discussies in het Europees Parlement benadrukken dat de bedragen in verhouding moeten zijn met het gemiddelde inkomen in overige sectoren in de lidstaat, grondprijs, inputs, enzovoort. Maar uiteindelijk wordt dit besloten in een 'koehandel' tussen de regeringsleiders.
Ondertussen worden ook de contouren van de Green Deal steeds duidelijker. De Farm to Fork-strategie komt uit in maart, in snel tempo gevolgd door regelgeving. Minder gewasbeschermingsmiddelen, medicijnen en kunstmest is de teneur. Ook zaken als een EU-label voor de footprint van voedsel komen in gelekte stukken voor.
Een wetenschappelijk onderbouwde benadering is wat mij betreft van doorslaggevend belang. De recente uitspraken van de nieuwe landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski over de totaalomvang van de veesector per lidstaat hebben mij dan ook – zacht gezegd - verbaasd. Erken duurzaamheid en efficiëntie: kijk naar de resultaten per eenheid product.
Het is hoog tijd dat de toelating van laagrisicomiddelen, nieuwe veredelingstechnieken en hergebruik van mineralen uit mest worden geregeld
Kortom, minder budget met meer eisen. Wat is het gereedschap voor de agrarische sector om mee te werken? De Green Deal lijkt te eenzijdig gefocust op reductiedoelstellingen en maakt te weinig vaart met de gereedschapskist. Het is hoog tijd dat de toelating van laagrisicomiddelen, nieuwe veredelingstechnieken en hergebruik van mineralen uit mest worden geregeld. Ook moet eerdere reductie van middelen meewegen bij het bepalen van nieuwe reductiedoelstellingen, want hoeveel rek zit er nog?
Deze week hield de Europese landbouwcommissie nog een hoorzitting over innovatie met daarbij ook inbreng van plantenveredelaars. Veredeling is een kostbare zaak en het is zorgwekkend dat nieuwe technieken al zo lang on hold staan omdat het regelgevend kader niet meer voldoet. Als de EU geen vaart maakt met passende kaders voor nieuwe technieken en robuuste gewassen, schiet het haar eigen landbouwsector in de voet.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson Tractor 6718S Dyna-VT trekker (ZND) #31538
Gebruikt, P.O.A.
-
Rogedi kuilverdeler
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6155M CQeco FH
2019, P.O.A.
-
Gewichtblok 1050 KG BOX ECO
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %