Salmonella onder controle door te vaccineren
Vaccineren met een levend verzwakt Salmonella typhimurium-vaccin kan helpen om de bacterie onder controle te houden. De werking van een probiotisch voederadditief is minder duidelijk en vraagt om aanvullend onderzoek.
Tot die conclusie komt Linda Peeters, werkzaam als varkensdierenarts bij GD, in haar onderzoek waarop ze 17 december promoveerde aan de universiteit Gent. 'De keten is zo sterk als de zwakste schakel', zegt Peeters in relatie tot de schade die de bacterie kan veroorzaken. Salmonella typhimurium en Salmonella enteritidis (pluimvee) zijn in Nederland de meest voorkomende salmonellastammen.
Voedselgerelateerd
Salmonella typhimurium-infecties bij varkens vormen een belangrijk risico voor humane salmonellose. Aangenomen wordt dat de meeste humane salmonella-infecties voedsel-gerelateerd zijn; dit benadrukt het belang van de voedselveiligheid van varkensproducten.
Volgens het ‘van boerderij tot bord’- of ‘productie tot consumptie’-model moeten alle onderdelen van de varkensproductieketen (onder andere het varkensbedrijf, slachthuis, retail en keuken van consument) in acht genomen worden om het potentiële risico van salmonella te verminderen.
Optimaliseren
In haar proefschrift focuste Peeters op vaccinatie met een levend verzwakt vaccin en de toepassing van een probioticum als voederadditief. Het doel was om wetenschappelijk bewijs te leveren dat gebruikt kan worden om de controle van Salmonella typhimurium-infecties op bedrijfsniveau te optimaliseren.
Het proefschrift leverde bewijs dat vaccinatie met een levend verzwakt Salmonella typhimurium-vaccin kan bijdragen aan de controle van Salmonella typhimurium-infecties op subklinisch geïnfecteerde bedrijven.
Toekomstperspectief
Het vaccineren van zeugen en biggen heeft de voorkeur om het percentage Salmonella typhimurium veldstampositieve-lymfeklieren bij de slacht te verminderen. Dit vaccinatieschema biedt toekomstperspectief, bijvoorbeeld om onderzocht te worden in grootschalige veldstudies waarbij alle zeugen, gelten en biggen op een varkensbedrijf worden gevaccineerd.
De werkzaamheid van de toepassing van het probioticum Clostridium butyricum als voederadditief om Salmonella typhimurium-infecties in varkens onder veldomstandigheden te verminderen is, op basis van de resultaten van de experimentele studie uitgevoerd in het proefschrift en de beschikbare literatuur, onduidelijk. Verder onderzoek onder veldomstandigheden is nodig.
Het proefschrift is op te vragen via een mailtje naar redactie@gddiergezondheid.nl.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Walker MB SD18
2007, P.O.A.
-
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt 309 CA
1998, P.O.A.
-
New Holland TS135A
2004, P.O.A.
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %