Limburgse familie enthousiast over voilièresysteem
Familie Vullings-Litjens had in 2011 nog batterij-, scharrel- en volièrehennen. Nu hebben ze volière- en biologische hennen. In de biologische stal, gebouwd in 2018, werd gekozen voor het Natura Step-systeem van Big Dutchman.
Het voorgeslacht van vader Ben (55) en zoon Jens (26) Vullings uit Castenray bestaat volgens eigen zeggen voornamelijk uit boeren en veehandelaren. De vader van Ben Vullings was veehandelaar en verhuisde in 1933 naar de huidige locatie Roland in Castenray.
Opa Vullings breidde de pluimveetak in 1972 uit van 600 naar 9.500 leghennen op de batterij. In 1984 kwamen daar 36.000 hennen bij. 'We hadden een bouwvergunning voor in totaal 72.000 leghennen. Maar door de bouwstop begin jaren negentig konden we niet meer uitbreiden', stelt Ben Vullings.
Mesthuwelijk
In verband met de bouwstop besloten Vullings en zijn vrouw Jolanda Litjens een mesthuwelijk te sluiten. 'Mijn vriendin trok een leghennenbedrijf aan en trouwde vervolgens met mij', lacht hij. De oude stallen werden leeggedraaid en er kwam een nieuwe stal bij, een Big Dutchman Eurovent.
Met biologische eieren is het nog belangrijker om naar de markt te kijken
De familie bouwde in 2004 een twee-etagestal. In de stal kwamen Vencomatic-legnesten in een traditioneel systeem van Big Dutchman. Met beun, mestbanden en ook al mestbeluchting.
Batterij, scharrel en volière
Zeven jaar later werd een nieuwe stal gebouwd. Daarin kwam het volièresysteem Natura Step van Big Dutchman. 'In dat jaar hadden we dus drie soorten systemen: batterij, scharrel en volière', zegt Vullings.
'In verband met het batterijverbod per 1 januari 2012 hebben we twee stallen vervangen door het Natura Step-systeem. Dat systeem beviel ons goed. Na die periode hebben we het even rustig aan gedaan. Je kunt natuurlijk niet achter elkaar blijven investeren', legt de pluimveehouder uit.
Eind 2017 werd voor de realisatie van het biologische bedrijf een aparte vof opgericht. Er moest namelijk een duidelijke scheiding zijn tussen biologisch en gangbaar. Jens Vullings had ondertussen de MAS in Barneveld en de HAS in Den Bosch doorlopen.
Beste toekomstperspectief
'Tijdens mijn HAS-studie moest ik een bedrijfsanalyse en een bedrijfsontwikkelingsplan van het eigen bedrijf maken. Daar kwam uit naar voren dat ons bedrijf het beste toekomstperspectief had als we zouden uitbreiden met biologisch of Freiland', legt Jens Vullings uit.
Omdat de familie wilde uitbreiden met een voor de toekomst levensvatbaar bedrijf, gaf hij bij zijn ouders aan dat hij graag een biologische stal erbij wilde. 'Hij heeft er echt moeite voor moeten doen om ons ervan te overtuigen, want mijn vrouw en ik waren er nog niet zo zeker van', vertelt Ben Vullings.
Reden om toch akkoord te gaan was onder meer het feit dat de standaard van scharrel verhoogd werd. Denk aan het snavelbehandelingsverbod en het verbod op schrikdraad. Voordeel was ook dat je met 7 vierkante meter per hen minder pluimveerechten nodig had. De stap naar bio werd dus steeds kleiner.
Dealer dichtbij
'We hebben ook in de biologische stal weer voor het Natura Step-systeem gekozen, omdat dit volièresysteem ons goed bevalt. Maar ook omdat Big Dutchman-dealer Versleijen Agri hier slechts 3 kilometer vandaan zit.' Eind augustus 2018 startte de bouw.
Voor meer afzetzekerheid van de biologische eieren werd gekozen om bruine hennen op te zetten. 'Op dat moment had broederij Ter Heerdt de mogelijkheid om hennen te leveren die hier vlakbij zijn opgefokt', laat Jens Vullings weten. 'Dus hebben we de keus gemaakt om van die broederij Lohman Brown-Lite te betrekken.'
Wat betreft de duur van een ronde, wordt steeds een afweging gemaakt van wat het koppel technisch kan en wat de verwachting van de marktvraag is. Vervolgens wordt gekeken naar de opfoklocatie waar de hennen terecht kunnen komen. 'Met biologische eieren is het nog belangrijker om te kijken naar de markt, omdat er een grotere schommeling is tussen overschot en tekort. Voor onze afnemer doen we onder meer mee met On the way to Planet Proof', aldus Vullings.
Veel bijzondere systemen
De nieuwe biologische stal van de familie Vullings-Litjens heeft een aantal bijzondere systemen. Zo bevat de stal het Corax-lichtverdelingssysteem van Hato. 'Dit systeem evenaart led-verlichting qua lichtkleur en -spectrum, en qua verdeling van hoogfrequente tl-verlichting', licht Vullings toe.
Als voer- en klimaatcomputer is gekozen voor de Fortica-PS van Hotraco Agri. Verder koos de familie voor een Plettenburg warmtewisselaar met overcapaciteit, om nu en in de toekomst voldoende emissiereductie en minimumventilatie te bewerkstelligen.
Bijzonder is de luchtverdeling in de stal. De lucht wordt door middel van ronde, langwerpige airsocks verspreid. Vullings is een van de weinige pluimveehouders in Nederland die gebruikmaakt van dit systeem.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 690
1986, P.O.A.
-
John Deere 328A achtermaaier met kneuzer
2012, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6R 150 (WD) #492858
Gebruikt, P.O.A.
-
Kubota M5091 DTHQ
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %