Brede aandacht voor landbouw biedt kansen
Wat doe je nou precies in Brussel? Die vraag krijg ik vaak, zoals deze week op een verjaardag. Het is zaak om dan met een praktisch, aansprekend voorbeeld te komen. Deze keer kon ik inhaken op de actualiteit: de nieuwe Europese Commissie, net gepresenteerd door Ursula von der Leyen.
Polen krijgt met landbouw een forse portefeuille. Als het Europees Parlement de nieuwe Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski accepteert, gaan we met hem en zijn medewerkers goede relaties opbouwen.
Het gaat niet alleen om Wojciechowski. Eerste vicevoorzitter Frans Timmermans krijgt klimaatbeleid en de Europese Green Deal. Prioriteit nummer een van de Europese Commissie: Europa klimaatneutraal in 2050. Dat duurt nog even, maar zo werkt Brussel: grote doelen stellen. Tien of twintig jaar later landt dat op het boerenerf. Om die reden moet je in Brussel zijn.
Een actueel voorbeeld: Natura 2000. Gebaseerd op Europese wetgeving uit 1979 (Vogelrichtlijn) en 1992 (Habitatrichtlijn). Nederland stemde ermee in. Decennia later zie je hoe het praktisch kan uitpakken (stikstof). Zo gaat de Green Deal de komende jaren het hart van het EU-beleid vormen en onze agenda's bepalen. De Europese Commissie wil dat minimaal 40 procent van de GLB-uitgaven wordt gekoppeld aan klimaat. Landbouwbeleid passeert dus het bureau van Timmermans.
Internationaal worden we gezien als sector met grote impact die oplossingen biedt
Phil Hogan blijft aan als commissaris voor Handel. Zijn collega's voor plant- en diergezondheid, milieu, innovatie en budget zijn ook belangrijk. Uiteindelijk hakken lidstaten onder voorzitterschap van Charles Michel knopen door. Daarom zitten we in Brussel midden in een groot netwerk met andere belangenorganisaties, lidstaatvertegenwoordigers en Europarlementariërs. Hun grote aandacht voor land- en tuinbouw moeten we niet zien als bedreiging, maar als kans.
Boeren en tuinders doen mee voor de lange termijn. Internationaal worden we gezien als sector met grote impact die oplossingen biedt. Denk aan bodembeheer en groene energie. In het Klimaatakkoord van Parijs staat dat voedselvoorziening niet in de knel mag komen door klimaatmaatregelen. Het internationale bedrijfsleven schuift op van aandeelhoudersbelang naar breder maatschappelijk belang. Zoals Brussel zegt: 'Een economie die werkt voor mensen.'
Niet alles wordt automatisch door de markt geregeld. Als Europa dus het voortouw neemt in klimaatbeleid, dan zal dat ook moeten blijken uit progressief landbouwbeleid met voldoende budget. Juist, daarvoor zitten we in Brussel.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stihl RT 6112.1 ZL
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere - 6155R AP CP FH PTO
2022, P.O.A.
-
Claas VOLTO 1320T
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger Novacat 302 ED
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %