Friese boer stript stikstof en bindt fosfaat
Stikstof strippen en fosfaat binden. Voor veel veehouders klinkt het als abracadabra, maar op het melkveebedrijf van Hendrik Kuiper in Easterein is het binnenkort realiteit. Het levert een fikse besparing op in de mestafzetkosten en kent een terugverdientijd van minder dan zes jaar.
Kuiper runt op twee locaties samen met zijn zoons Hendrik en Meile een bedrijf met vierhonderd melkkoeien en bijbehorend jongvee. Zij hebben 200 hectare grond in gebruik. Al tien jaar draait op de hoofdlocatie een co-vergister. Het bedrijf Circular Values installeert een stikstofstripper. Een tweede pers moet uit de gescheiden mest ook het fosfaat veel geconcentreerder winnen.
'Met onze veebezetting zitten we op een intensiviteitsgraad van ongeveer 20.000 liter per hectare', vertelt de ondernemer. 'Dat is niet zo spannend, maar voor de vergister wordt ook het nodige aangevoerd. Om die reden moeten wij jaarlijks een grote hoeveelheid mest afzetten. Voor een bedrijf als het onze gaat dat al snel om meer dan 100.000 euro per jaar.'
Stress
Minstens zo belangrijk als de kosten noemt Kuiper de rompslomp en soms zelfs de stress die die mestafzet met zich meebrengt. 'Zeker aan het einde van het jaar moet er altijd nog wel wat geregeld worden om de mest af te zetten. Daar zijn we binnenkort vanaf', zegt hij.
Met onze veebezetting zitten we op ongeveer 20.000 liter per hectare
'Circular Values gaat het ammoniumsulfaat en ammoniumnitraat ophalen, zonder kosten. Hopelijk levert het in de toekomst zelfs een paar centen op, want op zichzelf is het een waardevolle meststof die je nu zo afvoert.'
Boxvulling
Bij Kuiper wordt de drijfmest nu ook al gescheiden. De dikke fractie wordt deels gebruikt als boxvulling. De dunne fractie gaat binnenkort over naar een andere tank. Hier start het proces van het strippen van de stikstof uit de mest, ook wel kraken of raffineren genoemd. Dat gebeurt door de dunne fractie door de stripper te leiden en te verwarmen tot 70 graden Celsius.
Bij Kuiper gebeurt dat met restwarmte uit de co-vergister. Op het hergebruik van deze warmte zit subsidie die helpt de terugverdientijd van de installatie te verkleinen.
Anorganische meststof
Door de mest te verwarmen, kan er ammonium uit de stikstof worden gewonnen. Door een tegenstroom door de stripper heen te laten gaan, kan de vloeibare ammoniak worden omgezet in een gasvorm en worden meegevoerd via een luchtstroom. Daarna wordt het teruggewonnen als anorganische meststof.
Als verwarmen geen praktische of een te dure optie is, kan ook worden gewerkt met het toevoegen van kalk. Het gaat er in het proces om dat de PH wordt verhoogd waardoor het ammonium vrij kan worden gewonnen en opgeslagen.
Chemisch proces
'Het strippen is een chemisch proces. Je kunt inregelen of er ammoniumsulfaat of ammoniumnitraat wordt gewonnen en opgeslagen', vertelt Sven Mommers van Circular Values. 'Kuiper heeft vooral grasland waardoor er waarschijnlijk in het voorjaar meer ammoniumsulfaat wordt gewonnen uit de stikstofstripper en in het najaar meer ammoniumnitraat.'
Het gewonnen ammonium bevat tot 80 kilo stikstof per ton, veel meer dan de 4 kilo per kuub in drijfmest. Het ammonium wordt opgeslagen in een tank van 50 kuub. Op jaarbasis zal er 400 kuub worden gewonnen. Circular Values haalt dit product op en exporteert het.
Investering
Bij een eigen stikstofstripper zoals bij Kuiper moet je volgens Mommers rekenen op een investering van tussen de 135.000 en 185.000 euro. De tweede mestscheider kostte 65.000 euro. Alles bij elkaar investeerde Kuiper 250.000 euro. De terugverdientijd is berekend op vijf tot zes jaar.
Het systeem redt zichzelf, maar je moet wel iets met techniek hebben, zegt Kuiper. 'Mijn zoon Hendrik regelt de techniek van de vergister en ook deze nieuwe installatie. Bijkomend voordeel is dat de stikstofstripper de geur beter opvangt. Stankoverlast is met een vergister ook altijd nog wel een dingetje.'
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Case IH FARMALL 55C
2012, P.O.A.
-
Niemeyer HR 675-DH
Gebruikt, € 2.500
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X380 (ZOB) #65646
Gebruikt, P.O.A.
-
New Holland T5.120 AutoCommand
2020, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %