Doel Proeftuin Veenweiden net niet gehaald
Hoewel de 25 procent ammoniakreductie net niet is gehaald in de drie jaar dat het project Proeftuin Veenweiden in het Groene Hart liep, zijn de betrokken partijen ervan overtuigd dat het gestelde doel wel degelijk kan worden behaald. 'We weten nu hoe we verder moeten. Daar ligt onze uitdaging', zegt coördinator Teus Verhoeff.
Het aantal stuks jongvee per pilotbedrijf is van 5,1 per 10 melkkoeien naar 4,4 gedaald. Daarnaast is het aantal weide-uren per bedrijf toegenomen van 1.445 naar 1.601. Ook de tien bedrijven die deelnemen aan het project Proeftuin Veenweiden, zijn zowel in hectares als in melkproductie gegroeid.
'Dit alles heeft voor een verlaging van de ammoniakemissie gezorgd', zegt coördinator Teus Verhoeff, die de pilotboeren van het project Proeftuin Veenweiden sinds het begin in 2015 heeft begeleid.
Toch gingen die maatregelen niet ver genoeg. Het doel van het project was de totale ammoniakemissie met 25 procent per bedrijf te reduceren. Dat percentage strandde bij 22 procent. De totale ammoniakemissie per bedrijf daalde van 5.847 kilo ammoniak in 2015 naar 4.709 kilo ammoniak in 2018.
Het voerspoor is een zwak punt, daar is nog een slag te maken
Niet ontevreden
'We zijn zeker niet ontevreden', zegt Verhoeff. 'We zijn veel te weten gekomen. Op sommige onderwerpen hebben we groots gescoord, andere vielen tegen. Met de kennis die we hebben vergaard, weten we nu wel hoe we verder moeten. Die 25 procent is nog steeds haalbaar.'
Dat stelt ook voorzitter Arie Verhorst van LTO Noord Zuid-Holland. 'Het project heeft succesvol gedraaid. Ruim honderd bedrijven in het Groene Hart hebben hieraan deelgenomen. Dat is veel. Nu is het de uitdaging om dit voort te zetten.'
Drijfmest
Groots gescoord hebben de deelnemende boeren op het verdunnen van drijfmest met water. 'Door drijfmest verdund uit te rijden, blijken we 40 procent minder ammoniak uit te stoten dan bij de gewone sleepvoet. Daarnaast zorgt het voor een betere benutting. Een boer is een dief van zijn eigen portemonnee, als hij dit niet doet', zegt Verhoeff.
Toch waren er ook tegenvallers. Zo is de stalemissie ammoniak per grootvee-eenheid (GVE) nagenoeg gelijk gebleven: van 11,8 naar 11,6. Het getal laat zien dat het nauwelijks is gelukt om het ruweiwitgehalte in het rantsoen naar beneden te brengen. 'Op het gebied van voeding is inderdaad te weinig gedaan', geeft de coördinator toe.
Rantsoen
De moeilijkheid zit 'm in de samenstelling van het rantsoen van de veenweideboer. Dat bestaat vooral uit gras, soms uit mais, bijproducten en krachtvoer. Het geeft de boer weinig corrigerende mogelijkheden. Er ligt dus een rol bij de krachtvoerleverancier, maar die gaf weinig sjoege. Pas na veel discussie, ook in de media, waren sommigen genegen om minder eiwitrijk krachtvoer te leveren.
'De krachtvoerleveranciers gaan erg nonchalant om met de discussie rondom ammoniakreductie, terwijl zij eenvoudig een grote bijdrage kunnen leveren', zegt Verhoeff.
Rol
Verhorst beaamt dat. 'Het voerspoor is een zwak punt. Daarin hebben mengvoerleveranciers ook een rol. Misschien hebben we er te weinig op ingespeeld, maar contacten zijn er zeker, dus daar moeten we nog een slag kunnen maken.'
Maar niet alleen de krachtvoerindustrie is als schuldige aan te wijzen: de boer moet zelf ook aan de slag. Om minder eiwitrijk ruwvoer van het land te halen, moet hij nauwkeuriger kijken naar de bemesting en het maaitijdstip.
Maaidatum
Verhoeff: 'Kunstmest wordt te veel naar gewoonte gestrooid, terwijl veenweideboeren deze gift meer moeten reguleren. Bij het maaien kan hij vaak beter kiezen voor een latere maaidatum en zich niet laten leiden door de buurman. Het spel tussen kunstmest en maaidatum moeten de boeren zelf verder uitdiepen.'
Want daar komt het nu op aan. Het project is officieel afgerond, maar de coördinator voorspelt dat er nog een klapper in zit. 'De Proeftuin Veenweiden heeft bewezen dat die 25 procent haalbaar is, maar nu moet het nog gebeuren. Het opdrijfeffect zit er nog niet in. De boer wil zijn harde werken ook financieel beloond zien. Dat FrieslandCampina nu 2 cent extra uitbetaalt voor Top Zuivel, vind ik een prima zet.'
PAS
Verhorst: 'De kunst is nu om dit in leven te houden. Ik denk dat veel veehouders niet doorhebben wat een maatregel als het Programma Aanpak Stikstof (PAS) betekent. Maar als ze daar nu niet op inspelen, komen ze later vast te zitten en dan is het te laat. Het is ook aan LTO om dit verhaal levend te houden.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Honda HF2417HB
2014, P.O.A.
-
Fendt 718 Gen6 Power Plus Set 2
2023, P.O.A.
-
Stihl RT 6112.1 ZL
Nieuw, P.O.A.
-
Evers FOREST XL 9-310-2 R62
Nieuw, € 11.750
Vacatures
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %