Duitsers worstelen met scherpe mestregels
Het mestbeleid in Duitsland gaat steeds meer lijken op de strenge aanpak die Nederland al jaren hanteert. De voortdurende aanscherpingen onder druk van Brussel leiden tot felle protesten van boeren. 'De geloofwaardigheid van de politiek is in het geding', zegt Joachim Rukwied, voorzitter van boerenbond DBV.
Massaal kwamen boeren de afgelopen tijd in actie tegen het mestbeleid van Landbouwminister Julia Klöckner (CDU) en van Milieuminister Svenja Schulze (SPD). Zo trokken begin deze maand meer dan zesduizend demonstranten met trekkers en spandoeken door de stad Münster. Ze uitten hun boosheid niet alleen verbaal, maar blokkeerden ook wegen.
Steen des aanstoots is een nieuwe aanpassing van de Duitse mestwetgeving die de regering enkele maanden geleden in concept naar Brussel stuurde. Daarmee reageren Klöckner en Schulze op de klacht van de Europese Commissie dat Duitsland nog steeds onvoldoende doet aan naleving van de Europese Nitraatrichtlijn.
Nitraatrichtlijn
Vorige zomer stelde het Europese Gerechtshof dat Berlijn in de mestwetgeving van 2006 niet tegemoetkwam aan de eisen van de Europese Nitraatrichtlijn. Weliswaar gelden sinds juni 2017 nieuwe, aangescherpte regels, maar ook die gaan volgens de Europese Commissie nog steeds niet ver genoeg.
Voor het huidige pingpongspel tussen Brussel en Berlijn hebben we absoluut geen begrip
Vooral in gebieden met een hoge nitraatbelasting zou veel te weinig gebeuren. Bij 28 procent van alle meetpunten is het nitraatgehalte van het grondwater te hoog.
Normen per perceel
De Duitse regering stelt nu voor om in het hele land perceelsspecifieke bemestingsnormen in te voeren. In gebieden met meer dan 50 milligram nitraat per liter grondwater zou nog maar tot maximaal 80 procent van de gewasbehoefte bemest mogen worden. Ook komt daar een verplichte teelt van vanggewassen en voor wintergranen een beperking van de najaarsgift.
De komende tijd worden de voorstellen verder uitgewerkt. Na parlementaire behandeling zouden de nieuwe regels vanaf het teeltseizoen 2020 van kracht kunnen worden. Dat is tegen het zere been van de boeren die zich eigenlijk nog niet neergelegd hebben bij de vorige aanscherpingen.
Vertrouwensbreuk
'Boeren hebben hebben een betrouwbaar beleid nodig en zekerheid over toekomstige mestregels. Dit soort jaarlijkse veranderingen leidt tot een vertrouwensbreuk', reageert Rukwied. 'De Europese Commissie moet Duitsland de kans geven om de mestregels van 2017 in de praktijk toe te passen. Ze mag niet voortijdig een nieuwe herziening van bemestingsvoorwaarden afdwingen.'
Volgens de boerenbondvoorzitter zijn de afgelopen tijd al positieve effecten bereikt. De Europese Commissie zou daar waardering voor moeten tonen. 'De Duitse boeren werken onder hoge druk aan het omzetten van de strengere normen voor bescherming van het grondwater. Voor het huidige pingpongspel tussen Brussel en Berlijn hebben we absoluut geen begrip.'
De DBV vindt dat eerst maar eens op het volgende vierjaarlijkse Nitraatbericht gewacht moet worden. Dat verschijnt in 2020 en kan een basis leggen voor een eventueel nieuw mestbeleid. 'Gebeurt dat niet, dan is de geloofwaardigheid van de Europese en de Duitse politiek in het geding', aldus een boze Rukwied.
Flankerend beleid
Klöckner toont begrip voor de zorgen, maar gaat vooralsnog gewoon verder met de uitwerking van de aan Brussel gepresenteerde plannen. Wel beloofde ze de demonstrerende boeren dat er een flankerend beleid komt.
Zo wil de overheid de bouw van mestverwerkingsinstallaties financieel ondersteunen.Ook wordt sterker ingezet op het voerspoor om de nitraat- en fosfaatproductie in de veehouderij te verminderen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
New Holland T5050
2008, P.O.A.
-
Walker MB SD18
2007, P.O.A.
-
Case IH PUMA 185 CVX STAGE V
2022, P.O.A.
-
Fendt Former 10065 zwadhark
2023, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %