Stoppers varkenshouderij stoppen niet altijd
Niet alle varkenshouders die deelnemen aan de stoppersregeling, stoppen daadwerkelijk. Soms kunnen ze met beperkte investeringen doorgaan. Voor wie dat wil, dringt de tijd. Want 1 januari 2020 komt al dichtbij. Op die datum moeten de varkens weg zijn of moeten alle stallen voldoen aan de eisen van het Besluit emissiearme huisvesting.
Adviseurs merken dat diverse varkenshouders die deelnemen aan de stoppersregeling van het Actieplan Ammoniak Veehouderij, niet zonder meer van plan zijn om te stoppen met varkens. Ze bezinnen zich op mogelijkheden om door te gaan met de varkenshouderij.
'Je kunt daarbij een paar categorieën onderscheiden', zegt Henk Radstaak, specialist bedrijfsontwikkeling bij Farmconsult in Lochem. 'Vooral in het oosten van Nederland zijn er veel deelnemers aan de stoppersregeling met een gemengd bedrijf. Veel van hen wilden stoppen met varkens en wat groeien met de melkveehouderij. De introductie van dure fosfaatrechten heeft die plannen veranderd', constateert hij.
Stimulans
'Tegelijkertijd zien de ondernemers dat het saldo van de varkenstak gemiddeld best interessant is. Dit stimuleert deze veehouders om te bekijken wat de mogelijkheden zijn om met beperkte investeringen voorlopig toch door te gaan met de varkenshouderij', aldus Radstaak.
Investeren in varkens is interessant op een gemengd bedrijf
'Er is ook een categorie ondernemers die zich wel heeft aangemeld voor de stoppersregeling, maar het liefst gewoon varkenshouder wil blijven. Dat zijn vaak mensen die de varkenshouderij combineren met iets anders en helemaal geen zin hebben om de varkens weg te doen. Een eventuele afrekening met de fiscus is daarbij ook een stok achter de deur.'
Afwegingen
Een veehouder in Twente wil anoniem wel vertellen over zijn afwegingen rond het voortzetten van de varkenstak. In 2015 bouwde hij een nieuwe stal voor melkvee. Door de komst van fosfaatrechten zijn twintig koeienplaatsen in de nieuwe stal onbenut. Het bedrijf doet mee aan de stoppersregeling en houdt driehonderd vleesvarkens in een goed onderhouden stal van dertig jaar oud.
'In de ideale situatie zouden we onze varkensrechten hebben omgezet in fosfaatrechten voor meer melkkoeien, maar dat kan volgens de huidige regels niet. We kunnen met de melkkoeien alleen geleidelijk groeien, ook al vanwege de beperkingen die onze melkafnemer FrieslandCampina oplegt', vertelt de ondernemer.
Voorbereidingen
'Daarom hebben we voorbereidingen getroffen om voorlopig door te gaan met de varkens. Vergunningen zijn aangevraagd. Aan het eind van het jaar beslissen we definitief', zegt de veehouder. 'Doorgaan met varkens betekent voor ons dat we alle opties nog openhouden. Een belangrijke voorwaarde is dat er het komende jaar meer verdiend kan worden aan de varkens dan nu het geval is.'
Emissiearm maken van de varkensstal is bij de varkenshouder in kwestie te doen voor een investering van 10.000 tot 15.000 euro. 'Door de putten met schuine wanden te versmallen en het aanbrengen van gietijzeren roosters, kunnen we aan de normen voldoen.'
Verschillen per bedrijf
Of er mogelijkheden zijn om varkensstallen met relatief beperkte investeringen aan de emissie-eisen te laten voldoen, verschilt per bedrijf, weet Radstaak.
De optie van het verkleinen van het emitterend oppervlak van de mestkelder met een schuine plaat in de put, zoals de veehouder in Twente overweegt, hoeft niet al te veel geld te kosten. Maar dit is niet overal toepasbaar.
Extra ruimte
In nog sterkere mate geldt dit voor een onbekende optie: het realiseren van extra (buiten)ruimte voor de varkens. Als een vleesvarken beschikt over 1,1 vierkante meter binnenruimte en 0,7 vierkante meter buitenruimte, zijn overige ammoniakreducerende maatregelen niet nodig.
Maar voor veel situaties geldt dat er weinig anders op zit dan een of meerdere luchtwassers te installeren. Soms is het dan voordelig om te kiezen voor miniluchtwassers per afdeling.
POV
De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) vindt dat het aan de varkenshouders zelf is om te beslissen of ze door willen gaan, ook al zijn ze deelnemer aan de stoppersregeling.
'Bij het in elkaar steken van die regeling, zeven jaar geleden, hebben we als georganiseerde landbouw als voorwaarde gesteld dat ondernemers die kiezen voor deelname aan de stoppersregeling, altijd de ondernemersruimte moeten houden om te beslissen over stoppen of doorgaan', zegt Henk Boelrijk, beleidsmedewerker bij de POV.
Veel factoren
Erwin van Kessel, manager bouw bij DLV Advies, constateert dat de afwegingen sterk verschillen per bedrijfssituatie. 'Veel factoren spelen een rol. Denk aan de omvang van de benodigde investeringen en de terugverdientijd, maar ook aan de ligging van het bedrijf, eventuele afspraken met een vermeerderaar, wel of geen bedrijfsopvolging, en ga zo maar door.'
Van Kessel wijst erop dat er haast is geboden. 'We verwachten dat gemeenten vanaf 2020 handhavend gaan optreden.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Veenhuis Combi 2000
2001, P.O.A.
-
Niemeyer RS 470 TWIN
Gebruikt, € 3.000
-
Pottinger Novacat 301AM ED PRO
2023, P.O.A.
-
Castle Garden XM140 HD
2020, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %