Kat uit de boom kijken bij drukregistratie
Drukregistratie is vanaf vanaf 1 januari 2019 verplicht op veldspuiten. Dit jaar is echter een overgangsjaar. Vooralsnog is de sector afwachtend met het nemen van beslissingen, omdat niet alle details duidelijk zijn.
Boeren hebben een jaar de tijd om een drukregistratiesysteem op te bouwen. De dealers die Nieuwe Oogst sprak hadden half februari nog geen registratietechniek opgebouwd. De sector kijkt de kat uit de boom. Verwacht wordt dat dit jaar meer duidelijk wordt over alternatieven. Bijvoorbeeld nieuwe doppen of toelating van een hulpstof.
Deze afwachtende houding is niet vreemd. Sinds 2008 wordt over drukregistratie gesproken. Ondanks de verplichting wordt 2019 als overgangsjaar gezien. Wie dit jaar investeert, mag de techniek ook in 2020 op laten bouwen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Unie van Waterschappen zijn bezig een handhavingsprotocol op te stellen. Zij zeggen het overgangsjaar te respecteren.
Er zijn vier gevallen waarbij registratie verplicht is. Bij een conventionele spuit die is uitgerust met doppen die bij 2 tot 3 bar worden gebruikt. Ook bij veldspuiten met een lucht-vloeistofmengsysteem, voor de lucht- en vloeistofdruk. In Nederland zijn Airtec, Airjet en HighTechAir veelgebruikt.
Jürgen Winter, keyaccountmanager bij Lechler
Technieken in fruitteelt
Spuittechnieken in de fruitteelt, bij gebruik van spuitdoppen tot 5 bar, moeten ook van een registratiesysteem zijn voorzien. Die geldt voor axiaal- en dwarsstroomspuiten. Wie de druk niet wil registeren, kan voor uiteenlopende technieken kiezen.
Investeren in luchtondersteuning of een sleepdoeksysteem, puur om de registratieplicht te ontwijken, is niet interessant. Het gaat om een combi van spuitkwaliteit en middelengebruik. Dat hiervoor geen registratieplicht geldt, helpt je over de kostendrempel. Dat geldt ook voor magnetiseringssyteem MagGrow.
Vooral op oudere spuiten is het prijstechnisch niet interessant om in deze techniek te investeren. De registratiesystemen kennen een prijs rond 500 euro, exclusief montage. Het goedkoopste alternatief is een nieuwe set doppen. De lijst met driftreducerende doppen (DRD-lijst) kent tien doppen die bij 3 bar spuitdruk in de klasse 90 procent vallen.
Enige toegelaten 03-dop
De Lechler ID-120-03 POM is voor nu de enige toegelaten 03-dop en kost ruim 6 euro. Op een 27 meter-veldspuit praat je over 327 euro. De doppen variëren in druppelgrootte van 03 tot 05. Te grof voor toepassingen als onkruidbestrijding.
Bespuitingen kunnen scherper werken met grovere druppels. Een alternatief is 30 centimeter boomhoogte. Dan zijn doppen op 25 centimeter met tophoek 90 verplicht. Vanwege de benodigde techniek is ook dit vooral voor nieuwe machines interessant, omdat je met een fijne druppel kunt spuiten.
Verdubbeling van de teeltvrije zone geeft ook ontheffing. Hierbij geldt de breedte zoals in het activiteitenbesluit is opgenomen. Niet die op het middeletiket staat. Een akkerrand zaaien kan de zaak vergemakkelijken. Heb je veel sloten, dan is dit een kostbare oplossing.
Addertje onder het gras
Er zit bovendien een addertje onder het gras. Bepaalde middelen kennen aanvullende eisen rondom de teeltvrije zone en driftreductie. De insecticiden Movento en Benevia bijvoorbeeld, maar ook de herbiciden Challenge en Centurion hebben flinke aanvullende etiketeisen.
De markt van registratiesystemen groeit nog steeds. Hierbij is het opletten dat ze aan alle gestelde eisen voldoen. Integratie in de spuitcomputer heeft de voorkeur. Alle Condor-zelfrijders van Agrifac krijgen een update, mits ze van 2011 of jonger zijn. Ook Delvano update de software op hun zelfrijders.
Nieuwe doppen
Vaak wordt de hoop uitgesproken dat nieuwe doppen op komst zijn. Jürgen Winter van doppenproducent Lechler heeft ander nieuws. 'De Nederlandse markt telt ongeveer vierduizend professionele spuitmachines. Ontwikkelkosten zijn hoog en de toelatingsprocedure kost tijd. Een medium of fijne druppelgrootte bij 3 bar is gezien de natuurkundige wetten onmogelijk', vertelt Winter.
'Wageningen University & Research en het Duitse JKI kijken naar het spectrum van de druppels en het percentage fijne druppels. Daar zit de uitdaging. Een boomhoogte van 30 centimeter zien wij als oplossing. Voor onkruidbestrijding in bieten moet je met de 03-dop veel water gebruiken. 200 tot 250 liter per hectare is ideaal. Misschien moet je afwisselen van rijrichting, om schaduwwerking tegen te gaan.'
Bekijk meer over:
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Claas Celtis 436 RX
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere - 6145R AP FH PTO
2016, € 82.500
-
Pottinger schudder HIT 10.11T
2013, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 3025E (RL) #31258
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %