Limgroup stopt met veredeling champignons
Veredelingsbedrijf Limgroup uit het Limburgse Horst aan de Maas stopt per 1 januari met de veredeling van champignons. Volgens het bedrijf is het moeilijk om grote verbeteringen te realiseren en staat het uitblijven van een betere bescherming van nieuwe rassen, een gezonde bedrijfsvoering in de weg.
Limgroup is Europees marktleider op het gebied van aspergeveredeling. Daarnaast wordt deze maand het eerste aardbeienras, Limalexia, op de markt gebracht. In 2009 startte Limgroup naast asperges, met de veredeling van aardbei en champignons. Volgens directeur Robbert van der Kruk blijft diversiteit tot de strategie van het bedrijf behoren. Er wordt daarom gekeken welke andere gewassen mogelijk bij Limgroup passen om te veredelen.
Van der Kruk: 'Ondernemen is het lef hebben om te investeren als je ergens in gelooft, maar ook besluiten durven nemen als de verwachtingen en ambities onvoldoende kunnen worden gerealiseerd'. Er wordt op dit moment gekeken naar een passende oplossing voor de zeven medewerkers in vaste dienst die zich bezig houden met champignons. Ook gaat het bedrijf de overname van kennis, ervaring, laboratorium- en kwekerijzaken bespreken met externe partijen om de opgebouwde kennis ten goede te laten komen aan de sector.
Tien jaar
Het is volgens Van der Kruk geen gemakkelijke keuze. 'Tien jaar is een lange periode. Wij gaan echter geen rassen introduceren die slechts een kleine verbetering bieden of gelijkwaardig zijn met bestaande rassen. Ze noemen ons wel eens het 'powerhouse'. Als we een ras introduceren, moet er daadwerkelijk wat nieuws op de markt komen. Wat betreft de champignons hebben we de balans opgemaakt. Met doorgaan lopen we teveel risico's.'
Limgroup startte in 2009 met de veredeling van champignons vanuit betrokkenheid met de Limburgse regio, waar de paddenstoelenindustrie goed vertegenwoordigd is. Ook wilde Limgroup de internationale champignonteelt graag verder helpen. In de laatste 35 jaar werden, volgens Limgroup, slechts kleine veranderingen aangebracht in bestaande hybriden.
Met name op het gebied van productiviteit en houdbaarheid zag Limgroup wel mogelijkheden voor verbetering. Het bedrijf maakte, naar eigen zeggen, wel grote vorderingen en ontwikkelde nieuwe eigenschappen, maar bescherming van de nieuwe hybriden bleek moeilijk. Door de complexiteit van de veredeling in combinatie met het uitblijven van een betere bescherming van nieuwe rassen, valt de basis onder het verdienmodel volgens Limgroup weg.
Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
T6.180 DC StageV
Gebruikt, € 144.900
-
Case IH VESTRUM 110 CVX
Gebruikt, P.O.A.
-
T6030 Range Command ECO
Gebruikt, € 34.900
-
Case IH PUMA 160 CVX
2014, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %
-
Woensdag9° / 6°85 %