Weidevogelplan Overijssel struikelt over aanloopkosten
De drie Overijsselse collectieven voor agrarisch natuurbeheer hebben de grootste moeite om extra activiteiten voor weidevogelbeheer in de benen te krijgen. Reden: de overheid vraagt hen die voor te financieren en dat geld hebben zij niet.
Tijdens een werkbezoek van gedeputeerde Hester Maij afgelopen woensdag aan het weidevogelgebied Barsbekerbinnenpolder bij Zwartsluis legden ze haar hun zorgen voor. Er is vraag naar meer inzet van agrarisch natuurbeheer, de belangstelling ervoor onder boeren groeit ieder jaar, maar de invulling dreigt spaak te lopen op de aanloopkosten, was hun boodschap.
Het gaat dan om extra activiteiten die worden opgezet in het kader van het provinciaal actieplan voor de weidevogel, maar ook om pilotprojecten als Land van Waarde in Salland. 'De urgentie is er om in te zetten op de kerngebieden voor weidevogels. Maar het blijft nog te veel hangen in een papieren werkelijkheid. Terwijl het hoog nodig is dat de praktijk het nu oppakt', waarschuwde projectcoördinator Joachim van der Valk van Collectief Midden Overijssel.
Benodigde
Voor half februari moet het aantal hectares plas-dras bijvoorbeeld zijn verdubbeld. Die plannen dreigen niet op tijd van de grond te komen omdat de collectieven geen kans zien om vooraf de benodigde investeringen te doen. Dan gaat het om projectkosten als werving en registratie van deelnemers, maar ook om bijvoorbeeld de aanschaf van extra plas-draspompen, rasters en nestbeschermers om predatoren te weren en de aanleg van kuikenvriendelijke oevers.
Dat soort activiteiten wordt nagenoeg allemaal betaald uit het POP3-programma van de overheid. Nadat een projectaanvraag is ingediend, duurt het dan nog minstens een half jaar voordat een beschikking wordt afgegeven. 'De kansen liggen er. Onder de boeren is voldoende animo voor dit soort activiteiten, en we willen aan de slag. Maar het uitvoeringsrisico ligt bij de collectieven', schetste Van der Valk de situatie.
'We hebben bij de banken aangeklopt voor een overbruggingskrediet. Die geven niet thuis omdat we als collectieven geen eigen vermogen of andere zekerheden kunnen bieden', vertelde voorzitter Herman Nieuwe Weme van de drie Overijsselse collectieven.
Verkorten
Gedeputeerde Maij gaf aan dat de provincies werken aan een systeem dat sneller werkt. 'We willen de beoordelingstermijn verkorten naar 4 maanden. Maar we zijn via POP3 gebonden aan Europese regels. Die kunnen we niet zo maar veranderen.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 5455 T3
2009, P.O.A.
-
John Deere - 6145R AP AT FH PTO
2016, € 87.500
-
AS Motor Professionele zitmaaier / tuintrekker 1040 YAK 4WD (HG) #28781
Gebruikt, P.O.A.
-
Lely Splendimo 900MC vlindermaaier
2015, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %