Koken met Esther
Ruim twintig jaar werkte Esther als kok in de biologisch-vegetarische keuken, waarvan zes jaar in haar eigen restaurant in Den Haag. Tot ze in de zomer van 2014 samen met haar man de stad verruilde voor een leven op het Drentse platteland. Hun droom: wonen en werken op een mooie plek in de natuur en samenleven met gelijkgestemden.
Op hun nieuwe stek bouwden ze een bakkerij en houtoven naar Frans model, met de stookruimte onder de ovenvloer en gestookt op resthout van een houtzagerij. Ze bakten brood met gist en zuurdesem, met zaden, olijven en vijgen. Eerlijk en heerlijk en wauw: onze boerderijwinkel werd een verkooppunt.
Het bakken is leuk, het brood verkoopt goed, maar Esther miste het om voor en met anderen te koken. En dus volgt nu het goede nieuws: sinds kort werkt ze twee dagen per week in de keuken van onze zorgboerderij. Ze bakt brood en koek met de deelnemers; leert hun kneden, combineren en proeven. Zelfs deelnemer Jesse, van wie wij dachten dat hij het geduld en de handigheid er niet voor zou hebben, bakte drie volkorenbroden onder haar supervisie. Heerlijk knapperig, zo knap. We applaudisseerden voor beiden.
Esther verzorgt ook de avondmaaltijd. Bedoeld voor deelnemers die zelfstandig wonen en elke avond magnetronmaaltijden eten of een ei bakken. Zij kunnen bij de kok aangeven wat ze willen leren en wat ze lekker vinden, waarna ze een grote pan op het vuur zetten en samen aan de slag gaan met groenten uit eigen tuin, restjes uit de winkel en verse kruiden uit de kas. Wie wil krijgt eten mee naar huis.
Rond etenstijd lopen we richting keuken, scheppen de borden vol en schuiven thuis aan tafel
En nu komt het: in de pan blijft ruim voldoende over voor alle drie de gezinnen op het erf. Bijzonder luxe. Rond etenstijd lopen we richting keuken, scheppen de borden vol en schuiven thuis aan tafel. En genieten. Van de hartige taart met snijbiet, spinazie, paksoi en sesamzaadjes. Salade met kool, fruit, wortel en pompoenpitten. Stamppot met raapsteeltjes, paprika en mosterd. Restaurantwaardig. En zo'n welkome afwisseling op de pasta, pizza, pannenkoeken en patat die we de rest van de week eten.
Ik wil ook wel bij Esther in de leer.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gandy P45 Forage Granulaatdoseerapparaat
2015, € 950
-
Stiga E-ride C500
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Maaidekken (HG) #27087
Gebruikt, P.O.A.
-
Massey Ferguson 5S.125 Dyna-4 Efficient
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %