Red de wereldhandel
Het internationale handelsmodel staat stevig ter discussie. Donald Trump haalde vorige week ook al de voorpagina van Nieuwe Oogst door zijn aankondiging van Amerikaanse importtarieven op staal en aluminium per 23 maart. Begin deze week kwam er weinig bemoedigends uit de vergadering van de ministers van Financiën van de G20 in Argentinië.
Wanneer u dit leest heeft EU-handelsvertegenwoordiger Cecilia Malmström al de hele week geprobeerd een uitzondering te krijgen op de Amerikaanse sancties. Lees: de boel netjes op de rails houden terwijl niet de indruk wordt gewekt dat je wordt gepiepeld door de onvoorspelbare Trump.
Wereldhandelsorganisatie WTO wordt door hem alvast buitenspel gezet. Het multilaterale handelsmodel staat dus onder druk.
Land- en tuinbouwbelangen zijn snel in het geding als de Verenigde Staten, China en Europa elkaar om de oren slaan met importtarieven. Het begint met staal, Harley Davidsons en spijkerbroeken, dan komen olijven en whisky en voor je het weet ben je bij kaas en groenten.
De Europese Unie is onze buffer in het internationale spel tussen de Verenigde Staten en China
LTO en Copa-Cogeca hebben er bij de Europese Commissie dan ook stevig op aangedrongen dat de land- en tuinbouw erbuiten wordt gehouden. Na de Russische boycot willen we niet nog een keer de rekening gepresenteerd krijgen van internationale spanningen.
We praten in Nederland veel over korte ketens en gesloten kringlopen. Prima zaak. Maar we weten allemaal ook heel goed dat onze boterham op dit moment voor driekwart in het buitenland wordt belegd en voor meer dan 20 procent buiten de EU.
Het Amerikaanse landbouwministerie USDA beschreef laatst dat de waarde van de mondiale handel in landbouwproducten tussen 1995 en 2014 is verdrievoudigd. Als je rekening houdt met inflatie is er nog altijd sprake van een verdubbeling.
Nederland lift daarop mee dankzij een groeiende wereldbevolking en welvaart, handelsbarrières die verdwenen en technologische ontwikkelingen in de land- en tuinbouw, transport en informatiesystemen. Landen met een gemiddeld of laag inkomen zijn goed voor bijna de helft van de internationale handel.
De Europese Unie is onze buffer in het internationale spel tussen de Verenigde Staten en China. Gelukkig gaat het hier economisch goed en gloort er zowaar bijna licht aan de horizon omtrent de Brexit. Maar we moeten beseffen dat protectionisme onder het mom van nationale veiligheid ons verdienmodel kan ondergraven.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Valtra N 175 direct met RKT- GPS
Gebruikt, P.O.A.
-
Gewichtblok 450 KG ECO
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6110 (LH) #26317
Gebruikt, P.O.A.
-
Andex 300
Gebruikt, € 1.250
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %