Nieuw landbouwbeleid in de maak
De landbouwcommissie van het Europees Parlement werkt aan haar rapport over de plannen voor het nieuwe landbouwbeleid na 2020 die Eurocommissaris Phil Hogan op 29 november presenteerde.
De Europese Commissie is diverse keren in het parlement geweest om de plannen te verdedigen. Vragen richten zich vooral op het 'New Delivery Model', waarbij iedere lidstaat een eigen strategisch plan op moet stellen met acties voor zowel directe betalingen als plattelandsontwikkeling. Een aantal Europarlementariërs maakt zich zorgen over renationalisering van beleid en problemen met bevoegdheden, zoals in Duitsland en Italië waar de regio's een grote formele rol hebben.
Wat ons betreft biedt flexibiliteit kansen voor maatwerk, mits deze flexibiliteit nationaal goed wordt benut. Daar waar nu Brussel de breedte van een heg voorschrijft, mag de lidstaat in de toekomst zelf bepalen met welke acties vastgestelde doelen het best kunnen worden bereikt. De Europese Commissie noemt het werken met een nutriëntenplan of stimuleren van precisielandbouw als voorbeelden.
We hopen dat Nederland in dat geval strategisch om zal gaan met de gegeven flexibiliteit. Als er overbodige Brusselse regels verdwijnen, moeten die er natuurlijk niet nationaal weer bij komen. Het is dan uiteraard aan de Tweede Kamer om op die nationale invulling toe te zien.
Het is interessant om de ideeën voor de nieuwe U.S. Farm Bill, die op 24 januari zijn gepresenteerd, eens naast de Europese plannen te leggen
Het is interessant om de ideeën voor de nieuwe U.S. Farm Bill, die op 24 januari zijn gepresenteerd, eens naast de Europese plannen te leggen. De plannen in de Verenigde Staten geven duidelijk aan dat de meest vruchtbare grond beschikbaar moet blijven voor productie. Risicobeheer voor inkomensdalingen vormt de kern van het Amerikaanse beleid, terwijl de Europese Unie dit vooralsnog slechts blijft verkennen. Moet de EU daar in het nieuwe beleid wellicht meer mee doen?
Het Europees Parlement wil zijn rapport in mei afronden. De Europese Commissie zal vervolgens half juni de wetgevingsvoorstellen al presenteren. De snelheid is ingegeven door de wens van de Europese Commissie om de wetgeving nog voor juni 2019 met het huidige parlement af te ronden. Aangezien de wetgevingsvoorstellen bij oplevering van het EP-rapport al dik in de grondverf zullen staan, zijn de discussies die nu worden gevoerd in het Europees Parlement en ook daarbuiten minstens zo belangrijk om de commissie de juiste ideeën nog mee te geven.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kubota L2662
Gebruikt, P.O.A.
-
Pottinger schudder HIT 10.11T
2013, P.O.A.
-
Stiga PARK 500 WX
Nieuw, P.O.A.
-
Vicon Schudder Fanex 804 (LH) #30604
Gebruikt, € 13.100
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %