Melkprijs 2017 bijna kwart hoger
De berekende voorschotmelkprijzen komen in november 2017 uit op gemiddeld 36,84 euro per 100 kilo standaardmelk. Een daling van 0,02 euro ten opzichte van de vorige maand. Ten opzichte van november 2016 ligt de gemiddelde melkprijs 5,42 euro ofwel 17,2 procent hoger.
Dat blijkt uit de Internationale Melkprijsvergelijking van LTO. In november kwam er een eind aan de prijsstijgingen vanaf april dit jaar. Naar verwachting zal de gemiddelde melkprijs in december nog iets verder dalen.
Op basis van enkele aankondigingen is duidelijk dat de prijsdaling zich begin 2018 zal voortzetten. Zo hebben FrieslandCampina en DMK voor januari prijsverlagingen aangekondigd van 4 respectievelijk 5 euro per 100 kilo melk. Niet eerder hebben deze beide ondernemingen de melkprijs in één maand zoveel verlaagd.
Opvallend
Extra opvallend is deze grote prijsverlaging omdat de decembermelkprijzen van beide ondernemingen nauwelijks wijzigden ten opzichte van november. DMK wijzigde de melkprijs namelijk helemaal niet en FrieslandCampina deed dat slechts met 0,25 euro.
Arla heeft aangekondigd de melkprijs in december niet te zullen wijzigen en in januari met 0,9 euro per 100 kilo te verlagen. Dairy Crest verhoogt de melkprijs in december, maar heeft voor februari 2018 een prijsverlaging aangekondigd van ongeveer 1,1 euro per liter.
De vooruitzichten voor de melkprijzen zijn niet gunstig. Net voor de jaarwisseling sprak directeur Agrarische Bedrijven Pierre Berntsen van ABN Amro zich daar al zorgelijk over uit: 'De prijzen van vooral boter en kaas, die in de Europese Unie ver boven de wereldmarktniveaus waren uitgestegen, moeten weer concurrerend worden. De hoge melkprijzen lokken echter extra aanbod uit, met een aanzwellende EU-melkstroom tot gevolg. Dit vereist in 2018 een sterke exportprestatie. De sterke euro helpt ons daarbij niet.'
Kalenderjaar 2017
Hoewel nog niet alle decembermelkprijzen bekend zijn, kan een goede inschatting worden gemaakt van de melkprijsontwikkeling in kalenderjaar 2017. De gemiddelde voorschotmelkprijs, dus exclusief nabetalingen, zal met zo'n 23 procent stijgen ten opzichte van 2016.
Alle melkprijzen stijgen, waarvan de meeste met meer dan 30 procent. De grootste melkprijsstijgingen deden zich voor bij de Duitse en Ierse ondernemingen met bijna 40 procent.
De melkprijzen van de Franse ondernemingen en de melkprijzen van het Finse Valio en het Italiaanse Granarolo zijn relatief veel minder gestegen. In Frankrijk was er namelijk sprake van een stijging tussen de 10 en 15 procent, Valia en Granarolo lieten de melkprijzen stijgen met 5 procent.
Ook de melkprijzen buiten de EU zijn minder gestegen. Bij Emmi stegen de prijzen 10 procent, bij Fonterra 6 procent en in de Verenigde Staten 10 procent.
A-ware
Nieuw in de melkprijsvergelijking is het Nederlandse Royal A-ware. Deze private onderneming gespecialiseerd in het vermarkten van kaas is in 2015 ook gestart met de productie van kaas. De nieuwe kaasfabriek kan zo'n 1 miljard kilo boerderijmelk verwerken. Een groot deel van deze melk wordt aangekocht via derden.
In toenemende mate wordt door melkveehouders ook rechtsreeks geleverd aan A-ware. De berekende melkprijs is gebaseerd op melkveehouders die rechtstreeks leveren aan A-ware. Vanaf januari 2016 zijn de melkprijsgegevens ontvangen en berekend.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gebruikt, P.O.A.
-
Honda HF2417HB
2014, P.O.A.
-
Kubota M110GX
2014, € 38.000
-
Stiga GYRO 700-E
Nieuw, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %
-
Maandag13° / 9°90 %