Emissie bollenteelt Drentsche Aa valt mee
De eerste resultaten van de waterkwaliteitmonitoring naast bollenpercelen in het Drentsche Aa-gebied geven een positief beeld. De bijdrage van bollentelers aan het voorkomen van gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater bij het innamepunt voor drinkwater lijkt mee te vallen.
Uit de metingen door waterschap Hunze en Aa's in de afgelopen zomer lijkt er geen directe relatie te zijn tussen toepassing van gewasbeschermingsmiddelen en het aantreffen ervan in de sloot. Middelen die op een bollenperceel in het groeiseizoen wekelijks zijn gebruikt, zijn een enkele keer aangetroffen in de nabijgelegen sloot.
Sommige stoffen worden ook pas weken of maanden later aangetroffen dan op het moment van toepassen. 'Het lijkt erop dat uit- of afspoeling bij buien of door beregening een belangrijke emissieroute is', stelt projectleider Yvonne Gooijer van adviesbureau CLM vast.
Kennis
In 2018 gaat het waterschap daarom samen met de telers specifiek op deze aspecten bemonsteren. Met deze kennis kunnen bollentelers dan ook op deze route hun emissie te verminderen.
Om een indicatie te geven van eventuele emissie vanuit bollenpercelen heeft het waterschap in de zomer vier keer watermonsters genomen op willekeurige momenten in een sloot naast een lelieperceel. In de metingen zijn vier stoffen aangetroffen die daar zijn toegepast. Het gaat hierbij om herbiciden en een insecticide. Er is ook een viertal stoffen gevonden in het slootwater die niet op het perceel zijn gebruikt.
Concentraties
'De aangetroffen concentraties in de genomen monsters waren dermate laag dat het niet aannemelijk is dat dit tot normoverschrijdingen zal leiden bij het innamepunt', stelt Gooijer vast. Toch worden regelmatig gewasbeschermingsmiddelen in normoverschrijdende concentraties aangetroffen bij het innamestation 'De Punt' van Waterbedrijf Groningen.
Enkele aangetroffen stoffen worden niet alleen in de bollenteelt gebruikt, maar ook in bieten-, mais- en in de uienteelt. 'Het is dan ook niet gezegd dat de bollenteelt verantwoordelijk is voor de overschrijdingen', stelt Gooijer.
Gebiedspartijen
Binnen het Uitvoeringsprogramma Drentsche Aa worden alle gebiedspartijen die gewasbeschermingsmiddelen gebruiken, gestimuleerd om emissie en gebruik te verminderen. Het gaat om gemeenten, bedrijven, inwoners en de landbouw.
Bollentelers in het Drentsche Aa-gebied kiezen inmiddels zoveel mogelijk percelen zonder watervoerende sloot ernaast en proberen het middelengebruik en de uitstoot verder te verminderen. Dit is ook van belang voor het verminderen van de risico's voor het waterleven. De ecologische normen zijn voor insecticiden namelijk strenger dan de drinkwaternorm.
Meetwaarde
Het samen met de bollentelers uitvoeren van de meetcampagne in 2018 heeft een grote meerwaarde voor zowel de telers als voor het waterschap, geeft Gooijer aan. 'De resultaten zijn direct herkenbaar voor de telers en bieden inzicht in de effecten van hun manier van handelen op de waterkwaliteit.'
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga VILLA 15 HST
Nieuw, P.O.A.
-
Massey Ferguson 6480 T2 Dyna-6
2007, P.O.A.
-
Hemach Rubberschuif vast driepunt 2,25 m
Gebruikt, € 685
-
John Deere Tractor 6120R (LH) #29959
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %