Biggen spenen zonder zink en antibiotica
Als reactie op de veranderende wetgeving specialiseren veevoederbedrijven zich in biggenvoeding. Innovatiemanager biggenvoeders Jan Fledderus van ForFarmers richt zich niet op de vervanging van het ene element of de ene stof door een andere. Want daarmee wordt het probleem niet opgelost.
De uitdaging is om de combinatie van uitgekiend voer en het management te perfectioneren, zegt Fledderus. Vooral in de kraamstal.
'Als je het alleen uit oogpunt van gezondheid bekijkt, is het beter om toomgenoten bij het spenen bij elkaar te houden. Daarmee voorkom je een hoop stress. Dat is een van de belangrijkste risicofactoren, die de kans op diarree na het spenen vergroten. Het is ook beter om niet tegelijk met het spenen te vaccineren. Vijf dagen voor het spenen vaccineren voorkomt extra stress na het spenen.'
Trainen
Daarnaast is het belangrijk om de biggen te trainen in het opnemen en verteren van speenvoer. Na biggenmelk en prestarter is het raadzaam om vijf dagen voor het spenen met het gespeende biggenvoer te beginnen, al in het kraamhok.
Voorkom piekopnames van voer tijdens de eerste dagen na het spenen
Biggen die nog geen vast voer vreten, hebben meer moeite met de overschakeling van melk- naar voervertering. Deze biggen zijn te herkennen aan crèmekleurige mest in de eerste twee dagen na spenen. Fledderus: 'Er wordt nog te veel in groepen biggen gedacht. Het is van belang om te weten of er maar één big in de groep is die nog geen vast voer vreet of dat het er vijf zijn.'
Voersamenstelling
De samenstelling van het biggenvoer in de eerste weken na het spenen verdient ook extra aandacht. ForFarmers adviseert een samenstelling die meer gericht is op gezondheid en minder op maximale groei. Eiwit is van belang voor de vleesaanzet, maar te veel, minder goed verteerbaar eiwit in de eerste weken na het spenen vergroot de kans op diarree.
Vezels zijn van belang voor een goede vertering in de maag, de maalfijnheid ook. Uitgebalanceerde aminozuursamenstelling eveneens.
Vloeibaar product
ForFarmers brengt ter aanvulling een vloeibaar gefermenteerd product op basis van vooral granen (streng gescreend op mycotoxinen) op de markt, dat de darmgezondheid verbetert door een aanzurende werking en hoge concentratie melkzuurbacteriën. Het advies luidt hiermee te beginnen in de kraamstal.
Agrifirm werkt op een min of meer vergelijkbare wijze aan de samenstelling van het biggenvoer, blijkt uit het verhaal van Jos Michels, nutritionist biggen- en zeugenvoer bij de veevoercoöperatie. Elementen in het voer die de verteerbaarheid verbeteren, de maag-darmgezondheid verbeteren of beide, worden extra benadrukt.
Andere factoren
Naast voerfactoren spelen leeftijd en genetica een rol bij het spenen, geeft Fledderus ter overweging mee. Hoe ouder, hoe minder kwetsbaar. 'Ik kan wel dertig factoren opnoemen die van belang zijn. Denk ook aan de watervoorziening en de temperatuur bij het opleggen.'
Michels noemt de apparatuur waarmee voer en drinkwater worden verstrekt. 'De juiste afstelling is van groot belang. Voorkom piekopnames van voer tijdens de eerste dagen na het spenen.' De automatische afstelling van de klimaatregeling verdient in deze tijd van het jaar eveneens extra aandacht. Tocht is ook een factor van belang nu de verschillen tussen dag- en nachttemperatuur groter worden.
• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga E-RIDE C300
Nieuw, P.O.A.
-
John Deere Tractor 5085M (WD) #63089
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6R 155 (RL) #688599
Gebruikt, P.O.A.
-
POTTINGER HIT 910 AZ
2010, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Zondag15° / 6°20 %
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %