Ruwvoerhandel rustig ondanks droogte

Ondanks minder productie door droogte is de ruwvoerhandel rustig met redelijk stabiele prijzen. Dat melkveebedrijven nog flinke ruwvoervoorraden hebben, is hierbij een factor van betekenis.

Ruwvoerhandel+rustig+ondanks+droogte
© Koos van der Spek

Regen in de laatste week van juni bracht in grote delen van het land verlichting voor wat betreft de heersende droogte. Vooral in het zuiden van het land zijn er nog steeds regio's die naar water snakken.

De droogte in mei en juni had vooral op de grasgroei veel invloed. Met name boeren met hoge droge zandgronden zagen de grasgroei stilvallen. In diverse regio's zorgde de droogte daardoor voor een tegenvallende tweede snede en problemen bij de graslandplanning om weidegang rond te zetten. Op veel bedrijven heeft de grasgroei zich hersteld.

Snijmais

Snijmais staat er door de bank genomen goed voor. Door de regen van eind juni groeien de maisgewassen volop en zijn de omstandigheden voor bloei en kolfvulling goed.

Als er de komende weken meer regen komt, zal van een daadwerkelijke prijsstijging geen sprake zijn

foeragehandelaar Zuid-Nederland

Toen de droogte in juni flink door begon te knijpen, reageerde de ruwvoermarkt en leken de ruwvoerprijzen wat op te lopen. Daar is nu geen sprake meer van. Ruwvoerprijzen hebben zich gestabiliseerd. Kopers hebben minder haast gekregen om ruwvoer aan te kopen, melden ruwvoerhandelaren uit het hele land.

Voorraden

Grote ruwvoerraden die melkveehouders de afgelopen jaren hebben opgebouwd, spelen hierbij eenrol. Dat er de laatste maanden minder gras is gegroeid dan in voorgaande jaren, lijkt de meeste rundveehouders niet te deren. Bij sommigen is de ruwvoervoorraad de afgelopen maanden flink geslonken. Maar in totaliteit lijkt het erop dat er komend winterseizoen genoeg ruwvoer voorhanden zal zijn.

Bij de matige kooplust van melkveehouders speelt ook mee dat ze financieel gezien nog niet veel vet op de botten hebben. De hogere melkprijs van dit moment hebben melkveehouders hard nodig om het financiële gat van de afgelopen jaren te dichten.

Lage krachtvoerprijzen

Nog een reden voor het uitblijven van een groeiende vraag naar ruwvoer vormen de relatief lage krachtvoerprijzen. Die zijn nu lager dan enkele maanden geleden.

De behoefte aan ruwvoer is bovendien kleiner door de gekrompen rundveestapel als gevolg van het fosfaatreductieplan.

Stabiele prijzen

Dit alles zorgt ervoor dat het in de ruwvoerhandel rustig is en dat de prijzen stabiel zijn. Dat geldt ook voor het zuiden van het land waar de achterstand bij de productie van ruwvoer het grootst is. Veel rundveehouders maken een belrondje, maar kopen nog niet, meldt een zuidelijke foeragehandelaar.

Potentiële kopers ervaren dat verkopende partijen proberen de prijs omhoog te praten. Kopers willen daar niet aan en wachten af. 'Als er de komende weken meer regen komt, zal van een daadwerkelijke prijsstijging geen sprake zijn. Dat is waar potentiële kopers op hopen.'

Zuiden van land

Dat in het zuiden de ruwvoerprijzen niet echt stijgen, ondanks regionale tekorten, komt ook door voldoende aanbod in andere delen van het land. Bij een hogere prijs in Noord-Brabant wordt aankoop in het noorden van het land interessant.

Goed hooi is te koop vanaf 130 euro per ton. De prijs van gedorst hooi schommelt rond de 100 euro per ton.

Snijmais

Ook de handel in geconserveerde snijmais is rustig en speelt zich af bij prijzen van 45 tot 65 euro per ton. Voor ingekuilde snijmais geldt dat er nog volop aanbod is. Daarbij gaat het niet alleen om snijmais van oogst 2016, maar soms ook om mais die nog een jaar ouder is. De kwaliteit van snijmais uit 2015 is wel minder goed. Dat uit zich in een lagere prijs.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer