Extreem weer noopt tot stallen
Half augustus, nog een week en dan is op de meeste bedrijven de helft van de koeien afgekalfd; we begonnen rond 1 augustus. Het doel is eind september alle dieren aan de melk te hebben.

We hebben een extreem natte winter achter de rug en het vroege voorjaar is tot nu toe niet beter. 200 millimeter in juni en juli, waarvan 82 millimeter in één keer op 21 juli. Alsof dat nog niet genoeg was, pas weer 50 millimeter in één dag. We zitten al op 77 millimeter voor augustus.
Als je bedenkt dat alle droge en close-upkoeien buiten lopen en dat droge dieren niet meer dan 4 tot 5 vierkante meter per dier per dag aangeboden krijgen (in geval van voederbieten), dan kun je je de modderbaden voorstellen. Close-upkoeien hebben het iets ruimer, 15 tot 30 vierkante meter per dag (op gras) met meestal maiskuil en stro als bijvoer, maar ook daar is er meer modder dan zode te zien.
Grote voerverliezen, koeien die gewicht verliezen, moeilijk tot onmogelijk om mineralen te verstrekken, beschadigde weides, afspoeling van gronddeeltjes en nutriënten naar oppervlaktewater, extra hard werken om de boel gaande te houden, kritiek vanuit media en publiek; het is allemaal slecht nieuws. Vandaag schijnt de zon weer volop, maar de volgende diepe depressie, gevoed door warm zeewater in de Tasmanzee, is alweer onderweg.
Het is geen wonder dat er steeds meer belangstelling voor stallen opkomt. Er is zeker voordeel te halen in de winter, gedreven door hogere druk vanuit regering en publiek om de vervuiling door nutriënten, grond en E. coli terug te dringen. Het is zelfs zo dat in sommige streken van Nieuw-Zeeland overwinteren zonder stal in de toekomst niet meer wordt toegestaan. In de zomer, vooral in warmere delen van het land, helpen stallen om hittestress te verminderen.
Maar hoe kunnen we stallen financieel rondzetten? Prijzen variëren van 2.000 dollar per koe (plastic dak over een mestput afgedekt met betonroosters, zonder ligboxen) tot 6.000 dollar per koe (volledige ligboxstal). Winstpunten zijn een lager voerverlies, hogere productie door lagere onderhoudsbehoefte en gebruik van TMR/hogere voeropname. Een belangrijke factor is een premie voor wintermelk, vooral nu Fonterra meer aandacht besteedt aan toegevoegde waarde in plaats van bulkproductie van vollemelkpoeder.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kverneland Ploeg 3300S Variomat (LH) #20949
Gebruikt, € 47.000
-
John Deere Tractor 6R 175 (LH) #693684
Gebruikt, P.O.A.
-
Evers Evers Mustang 11-303-2R62
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (RL) #691988
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
HR Manager
LTO Bedrijven - Wageningen, Nederland
Manager met passie voor biodiversiteit
Agrarische Natuurvereniging Oost Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Medewerker gewasverzorging en techniek klimaatkamers
Wageningen University & Research - Wageningen
Manager
Veen Innovatie Polder Hegewarren - Oudega, Smallingerland
Agrarisch specialist Veehouderij
AB Vakwerk Groep B.V. - Berlikum, Waadhoeke
Weer
-
Donderdag20° / 5°0 %
-
Vrijdag20° / 4°10 %
-
Zaterdag15° / 3°10 %