Melkveehouders werken efficiënter
De melkproductie ging vorig jaar omhoog, zowel per bedrijf als per koe. Boeren zijn dus efficiënter zijn gaan werken. Dit is niet ten koste gegaan van weidegang, energiegebruik en milieuprestaties.
Dit blijkt uit cijfers van de vereniging van accountants en belastingkantoren VLB waarin ABAB, Accon avm, Alfa, Countus en Flynth samenwerken. De vereniging analyseert ieder jaar de duurzaamheidskengetallen van klanten.
Uit cijfers van vorig jaar blijkt dat de melkproductie volgens verwachting verder is gestegen, zowel op bedrijfsniveau als per koe. Ook de melkproductie per hectare neemt toe. Daar staat echter tegenover dat melkveehouders minder jongvee houden.
Door die afname daalt de veedichtheid een tiende naar 2.8 GVE per hectare. 'Jongvee maakt dus plaats voor melkkoeien om te kunnen blijven voldoen aan de grondgebondenheidseisen', stelt voorzitter Jaap Gielen van de VLB werkgoep duurzaamheidskengetallen.
Energie
Ondanks de hogere melkproduktie blijven melkveehouders goed scoren op het gebied van energieverbruik .Gebruik van diesel en elektra nemen af.
Ook qua mineralenmanagement doen de melkveehouders het goed. 2016 was een groeizaam jaar, afgemeten aan de droge stof opbrengsten en de daling van het stikstofbodemoverschot per hectare naar 140,5 kg. Ook positief is de hogere fosfaatefficiëntie van de veestapel: de melkproductie nam toe, de fosfaatproductie nam af.
Keerzijde
Keerzijde hiervan is een toename van het negatieve fosfaatbodemoverschot naar -11,6 kg per hectare. Door de toenemende fosfaatefficiëntie en de iets afnemende stikstofefficiëntie van de veestapel neemt de stikstof-fosfaat-verhouding in de mest toe.
Hierdoor is binnen de derogatie de jaarlijkse fosfaatonttrekking door de teelt van voedergewassen niet meer te compenseren met rundveemest. Door kunstmest te verruilen voor rundveemest kan deze ontwikkeling worden gekeerd, maar dit is binnen de huidige wetgeving niet toegestaan.
Ammoniak
Nog een aandachtpunt is de uitstoot van ammoniak. 'Dat komt omdat er meer melk is geproduceerd en omdat de stikstofefficiëntie is afgenomen. Daardoor is de totale stikstofproductie en dus ook de ammoniakemissie per ton melk gestegen', zegt Gielen. 'Inmiddels daalt de melkproductie, de cijfers voor volgens jaar zullen gunstiger zijn.'
VLB kijkt in het jaarlijkse duurzaamheidonderzoek nietnaar biodiversiteit. 'Daar hebben we nog geen kenmerken voor ', aldus Gielen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Claas Arion 470 Cis
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Tractor 5090R (HA) #64584
Gebruikt, P.O.A.
-
Volumebak 150 cm euro aansluiting
Gebruikt, € 985
-
John Deere Tractor 6215R (BV) #30354
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Programmaleider Landbouw (stikstof en water) 32 uur
Natuur & Milieu - Utrecht
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Vrijdag4° / -1°50 %
-
Zaterdag3° / -1°25 %
-
Zondag10° / 0°100 %