Sensing-techniek ook voor fruitteler in zicht
Wat heeft een fruitteler aan de high sensing-technieken waarmee veel akkerbouwers al hun voordeel doen? Adviesbureau Delphy doet onderzoek naar de mogelijkheden, specifiek voor de fruitteelt. Het systeem Intelligent Fruit Vision was de noviteit op de Appeldag en is bijna rijp voor de praktijk.
High sensing-techniek krijgt veel aandacht in alle gewassectoren, maar voor de fruitteelt is het nog zoeken naar praktische toepassingen. 'Dat is niet verwonderlijk. In de akkerbouw, waar de techniek veel meer is ingeburgerd, heb je te maken met veel vlakke gewassen. Maar in de boomgaard is alles meer driedimensionaal. Dat maakt het gebruik van sensing-technieken wel wat complexer.'
Dat zei Delphy-adviseur René Bal tijdens de tweejaarlijkse Appeldag, die op donderdag 29 juni plaatsvond bij fruitteeltbedrijf Jan Oskam in Neerijnen.
Niet achterblijven
Niettemin mag de fruitteelt niet achterblijven met deze techniek, stelde Bal. Daarom heeft Delphy zich afgelopen twee jaar gestort op het onderzoek naar nut en noodzaak van high sensing-techniek voor de fruitteelt.
Voor de probleemanalyse per boom komen de groene vingers van de teler om de hoek kijken
De techniek kan onder meer nuttig zijn om de groei in een boomgaard gelijkmatiger te maken, zowel in aantal als in omvang van de vruchten. 'Wij onderscheiden bij high sensing-techniek mogelijkheden voor het monitoren van de bodemgeleidbaarheid, van de biomassa van de boom en het tellen van het aantal vruchten en de omvang ervan.'
Boomgaardproef
De laatste toepassing, met de naam Intelligent Fruit Vision (IFV), onderzoekt Delphy dit seizoen in samenwerking met The Greenery in een boomgaardproef. Met behulp van spectraal camera's worden diverse metingen verricht.
'Zo worden er groeicurves en opbrengstbepalingen op diverse bedrijven bepaald. We meten het aantal appels en peren per boom en daarnaast de maat ervan', vertelt Bal.
Winkelacties
Met kennis over het aantal appels of peren aan de boom en de exacte maat ervan kunnen verkooporganisaties hun voordeel doen. 'The Greenery en andere veilingen willen graag weten welke kwaliteit en grootte van welk perceel komt, wat van pas komt als ze bijvoorbeeld met de supermarkten een acties willen organiseren', zegt Bal.
De Delphy-adviseur hoopt dat de techniek al in 2018 in de praktijk wordt toegepast, anders wordt het zeker het jaar daarop werkelijkheid.
Luchtbeelden
Een andere optie zijn de beelden die vanuit een vliegtuig of drone van een perceel worden gemaakt om zo de gewasontwikkeling te monitoren. Ook de meting van de biomassa, de hoeveelheid blad aan een boom, is mogelijk.
'Bij een proef bleek uit luchtbeelden dat er een paar zwakke rijen in de boomgaard waren, wat werd veroorzaakt door muizenschade. Dat is weer een gevolg van een verschil in bodemdichtheid', legt Bal uit.
Sterke en zwakke plekken
Het in kaart brengen van sterke en zwakke plekken in de bodem en in het gewas is ook nuttig volgens de adviseur. 'Maar voor de probleemanalyse per boom komen de groene vingers van de teler om de hoek kijken. Pas als je het probleem hebt vastgesteld, kun je de juiste maatregelen treffen.'
Daaruit kan een nieuwe taakkaart rollen, met aanwijzingen voor variabele bemesting of bespuitingen. Vandaar dat ook diverse loonbedrijven interesse tonen voor het onderzoek van Delphy.
Jonge telers
Opvallend beeld tijdens de Appeldag 2017 was de grote interesse die een groep jonge, aankomende telers toonde in de high sensing-techniek. Terwijl de oudere telers het verhaal zwijgend aanhoorden, vroegen de jongeren de adviseur het hemd van het lijf.
Op de Appeldag was er veel meer te zien dan high sensing-techniek, zoals demonstraties van spuitmachines, proeven met dunning van bomen, spintbehandeling, zetting en onkruidbestrijding.
Tevreden
Daarnaast was er een bedrijvenmarkt en een speciaal jongerenprogramma. De organisatoren, Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) en adviesbureau Delphy, keken tevreden terug op een drukbezochte kennisdag.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Gewichtblok 1050 KG BOX ECO
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt 718 Gen6 Power Plus Set 2
2023, P.O.A.
-
Stiga PARK 500 W
Nieuw, P.O.A.
-
Lely Splendimo 900MC vlindermaaier
2015, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Programmaleider Landbouw (stikstof en water) 32 uur
Natuur & Milieu - Utrecht
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Vrijdag6° / 5°10 %
-
Zaterdag4° / 3°10 %
-
Zondag8° / 3°10 %