Geitenbedrijf voorkomt dure stroomaansluiting
De biologische melkgeitenhouderij van de familie Alting in Sellingen groeit van 800 naar 1.200 dieren. Via het project 'Smart Farmer Grid' wordt hun stroomvoorziening geoptimaliseerd. Het voorkomt een zwaardere, duurdere, aansluiting.
Twee ruime, lichte potstallen vormen het hart van het melkgeitenbedrijf van de familie Alting. De nieuwste stal is nog maar net in gebruik en moet hier en daar nog worden afgewerkt. De elektrische voerrobot draait al. Binnenkort wordt een nieuwe 120-stands zij-aan-zijmelkstal geplaatst, die de huidige 60-stands zal vervangen. Ook komt er een grotere koeltank.
Voor al die apparatuur is uiteraard meer stroom nodig. Vanuit het project 'Smart Farmer Grid' heeft technisch adviesbureau L'orèl de huidige en toekomstige vraag voor de melkgeitenhouders doorgerekend, inclusief de pieken en dalen gedurende de dag. Gewapend met die informatie kunnen ze voorkomen dat het net overbelast raakt.
Transformatorhuisje
Het leek erop dat er een nieuw transformatorhuisje moest komen, inclusief dikkere kabels naar de boerderij. Zo'n zwaardere aansluiting zou een grote kostenpost zijn voor Enexis en zou de familie Alting duizenden euro's extra kosten.
De stroomsterkte is voldoende, maar vraagt wel om aanvullende maatregelen, zoals een lichtplan en slimme schakelingen
Om dat te voorkomen kozen beide partijen ervoor om de bestaande aansluiting van drie keer 63 ampère te verzwaren naar drie keer 80 ampère. Dat kon nog met de bestaande bekabeling. 'Volgens de berekeningen is die stroomsterkte voldoende, maar het vraagt wel om aanvullende maatregelen, zoals een lichtplan en slimme schakelingen', vertelt Heinie Alting. Zonder extra maatregelen is volgens L'orèl zelfs een verzwaring nodig naar 160 ampère.
Grootste stroomverbruikers
De grootste stroomverbruikers op het bedrijf zijn de melkinstallatie, de koeling, de voerrobot en de compressor. Als 's morgens alles tegelijk aan zou springen, ontstaat er een piek. 'Dat moet dus niet', zegt Alting. 'Maar we willen ook geen concessies doen aan onze bedrijfsvoering. Eerst werd voorgesteld de melk wat later te koelen. Dat wilden wij niet. De kwaliteit staat voorop.'
De voerrobot en de melkerij zitten elkaar niet in de weg. Voordat de melkbeurt begint, heeft de groep die het eerst wordt gemolken al een portie voer gehad.
Andere gebruikers
In het project worden ook de andere gebruikers van het elektriciteitsnet meegenomen. Maar het onder-ling afstemmen van de stroomvraag levert in dit geval nauwelijks winst op. Ze zitten elkaar niet in de weg.
'Mijn buurman is melkveehouder en melkt met behulp van robots. Zijn vraag naar stroom is dus verdeeld over de dag', vertelt Alting. 'Verder zijn er hier twee akkerbouwers met een aardappelbewaarplaats. In de herfst hebben zij een piekvraag, als de ventilatoren een poosje volop moeten draaien. Maar ook dat vormt geen belemmering.'
Energiezuinige technieken
Op het bedrijf van de familie Alting komen meerdere energiezuinige technieken. Zo wordt de warmte uit de melk benut voor verwarming. Dat scheelt in dit geval gasgebruik. Ook kiezen de melkgeitenhouders voor energiezuinige ledverlichting en wordt de apparatuur zo geschakeld dat apparaten die veel stroom verbruiken, niet tegelijkertijd kunnen inschakelen.
Om nog verder te kunnen optimaliseren, maar ook meer te leren uit de praktijk, worden de komende tijd op het bedrijf nog meer meters geplaatst. Daar kunnen collega-boeren straks hun voordeel mee doen.
• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lemken Cultivator (geen schijveneg) Karat 10 (ZND) #75861
Gebruikt, € 14.959
-
Toro TIMECUTTER MR 5075-T
2024, P.O.A.
-
Massey Ferguson TD 1028 X-TRC
2024, P.O.A.
-
Massey Ferguson 3060
1991, € 11.750
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Programmaleider Landbouw (stikstof en water) 32 uur
Natuur & Milieu - Utrecht
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Vrijdag4° / -1°50 %
-
Zaterdag3° / -1°25 %
-
Zondag10° / 0°100 %