Van loonwerk naar dronewerk

De schuren van Loonbedrijf Hopmans in Wieringerwerf staan vol trekkers en oogstmachines. Medewerkers kijken alles na voor de oogst. De laatste investering van het bedrijf past in een flinke koffer: een drone.

Van+loonwerk+naar+dronewerk
© Niels van der Voom

De familie Knibbe nam, samen met Ramon Veldboer, in 2010 Loonbedrijf Hopmans in Wieringerwerf over. De dagelijks leiding is in handen van algemeen directeur Ramon Veldboer. Daarnaast heeft eigenaar David Knibbe een akkerbouwbedrijf. Zijn zonen Nico en Luke Knibbe zijn inmiddels actief in het bedrijf. Zij kwamen op het idee om te investeren in een drone.

'Mijn broer kocht voor de hobby een drone', legt Nico Knibbe (25) uit. 'Naast foto's en filmpjes, leuk voor promotie van het bedrijf, hebben we de drone geprobeerd in te zetten voor het scannen van gewassen met een Parrot Sequoia-multispectrale camera. Die werd er provisorisch onder geknutseld. Het was behelpen, maar het bracht ons wel aan het denken.'

Gewasscans

Toeleverancier CAV Agrotheek zocht een manier om hun advisering breder in te zetten door gewasscans en taakkaarten aan te bieden. Ook uit de Pootaardappelacademie kwam er vraag naar gewasscans.

De workflow tussen de verschillende programma's is een bottleneck die beter moet

Nico Knibbe, Loonbedrijf Hopmans in Wieringerwerf

'Daarom hebben we geïnvesteerd in een professionele drone. Een multifunctionele DJI Matrice 100, waar de Parrot-camera onder hangt. Die is elektrisch gestabiliseerd, zodat de beelden in bochten ook nauwkeurig zijn. De drone beschikt over een RGB-camera om kleurenfoto's te nemen', zegt Knibbe.

Bodemscan

De Knibbes experimenteerden vorig seizoen met gewasscans op hun eigen bedrijf. Daarvoor hebben ze van één perceel een bodemscan laten maken door The Soil Company om zo de resultaten van een gewasscan beter te kunnen analyseren.

De kavels in de Wieringermeer herbergen kwelplekken en slempgevoelige gedeeltes en zijn relatief bont. Daar is het niet mogelijk met stikstof bij te sturen. Voor CAV Agrotheek heeft Knibbe vooralsnog tarwe en suikerbieten gescand.

Pootaardappelen

'Bij pootaardappelen zijn de veldjes vaak klein, omdat er veel rassen op één perceel staan. Uiteindelijk is dit wel het gewas waar het hoogste rendement in wordt behaald. De meeropbrengst in tarwe is minimaal, mede door relatief goedkope stikstof. Een homogenere partij pootgoed levert meer rendement op', stelt Knibbe.

'Bij de Pootaardappelacademie zijn telers hiermee bezig. Het staat nog in de kinderschoenen. Veel bedrijven willen eerst een datahistorie van hun bedrijf opbouwen.'

Eerder bijsturen

Knibbe schafte software aan om dronebeelden te monteren (stitchen) en om te zetten in een zonekaart. Aan CAV Agrotheek levert hij ruwe data. Dit bedrijf verwerkt dit zelf. De Sequoia-camera meet de Normalized Difference Vegetation Index (NDVI), Canopy Content Chlorophyll Index (CCCI) en Normalized Difference Red Edge (NDRE).

De eerste is het bekendst en zegt iets over de groei. De CCCI zegt iets over de hoeveelheid stikstof in het blad. De NDRE is vergelijkbaar met de NDVI, alleen wordt er in een andere bandbreedte gemeten.

Onverklaarbare plekken

De ervaring van Knibbe is dat de CCCI en de NDRE beter gewasstress in beeld brengen: 'Vorig jaar kwamen uit de gewasscan onverklaarbare plekken naar voren, die met het blote oog niet waarneembaar waren. Pas twee weken later kon je zien dat het gewas achterbleef.'

Dankzij de dronebeelden is het mogelijk eerder bij te sturen, is de ervaring. 'Op het bedrijf hebben we een kunstmeststrooier, een veldspuit en een rijenbemester die plaatsspecifiek werken. Op het akkerbouwbedrijf variëren we met vloeibare stikstof- en fosfaatbemesting tijdens het poten. Er zijn meer akkerbouwers in de regio die dat al veel langer doen. Aan de hand van dronebeelden gaan we dit jaar de overbemesting plaatsspecifiek toedienen.'

Investering

De investering in alle apparatuur kost tussen de 15.000 en 20.000 euro. 'Dat is veel geld, maar in vergelijking met een gemiddelde machine relatief weinig. We praten over elektronica en dat raakt snel achterhaald. We schrijven in twee jaar alles af', aldus Knibbe. 'Een snelle computer om de beelden te verwerken, was al aanwezig.'

De drone is een platform waar ook andere camera's op zijn te monteren. 'In de toekomst misschien een betere sensor, die binnen zes of acht bandbreedtes meet', geeft de ondernemer aan.

Experimenteren

Ook de software kost al snel duizenden euro's. 'De workflow tussen de verschillende programma's is een bottleneck die beter moet. Daarom specialiseert CAV zich in het advies. Voorlopig draait het om experimenteren. Je merkt dat jonge boeren er open voor staan en zich meer interesseren voor techniek.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer