Robuust en natuurinclusief boeren
Wat zijn de kansen voor natuurinclusieve landbouw? ZLTO wil na een eerste verkenning op zoek naar robuuste verdienmodellen, die aansluiten op bestaande bedrijfsvoering. 'Een lastige opgave', voorspelt voorzitter Jack Verhulst van de ZLTO-klankbordgroep Natuur en Landschap.
Van het gebruik van vaste mest tot natuurlijke plaagbestrijding en van akker- of weidevogelbeheer tot het planten van bomen als onderdeel van agroforestry (agrobosbouw), natuurinclusieve landbouw kent veel verschijningsvormen. De kern is voedselproductie combineren met aandacht voor flora en fauna.
Sommige initiatieven verenigen meerdere natuurdoelen, zoals bloemrijke akkerranden. 'Ze verfraaien het landschap, zijn voeding voor bijen, versterken de recreatiewaarde en helpen bij zowel plaagbestrijding als het terugwinnen van nutriënten, voordat ze in het oppervlaktewater kunnen verdwijnen', schetst Wico Dieleman, ZLTO-projectleider Omgeving.
Definitie
Tegelijkertijd ontbreekt een heldere definitie van wat natuurinclusief boeren wel en niet is. Voorzitter Alex Datema van BoerenNatuur.nl wil voorkomen dat er een 'nieuw containerbegrip ontstaat, waar iedereen zijn eigen interpretatie aan geeft'.
Extra inspanningen van overheid, sector en keten zijn nodig
Volgens Datema is natuurinclusief een systeembenadering, waarbij een boer in al zijn bedrijfsbeslissingen rekening houdt met de natuur op en rond zijn bedrijf. 'Extra inspanningen van overheid, sector en keten zijn nodig', concludeerde hij in februari al, want 'deze transitie komt niet vanzelf tot stand'.
Kracht van natuur
Voor Verhulst is de essentie van natuurinclusief 'de kracht van de natuur benutten op je bedrijf'. Goede en slechte voorbeelden ziet de biologisch melkveehouder in de praktijk.
Verhulst is niet te spreken over het Foqus planet-programma van FrieslandCampina. De zuivelcoöperatie trekt daarin samen met het Wereld Natuur Fonds en de Rabobank op om 'de biodiversiteit op melkveebedrijven te verbeteren'.
Melkgeld
'Maar dat gebeurt door de herverdeling van melkgeld en niet vanuit de bedrijfsmiddelen van FrieslandCampina. Boeren die veel natuurmaatregelen nemen, doen dat ook voor andere melkveehouders. En FrieslandCampina strijkt met de eer', schetst de melkveehouder. 'Zo werkt het niet.'
Positief is Verhulst over de twaalf noordelijke melkveehouders, verenigd in het Boerengilde, die gezamenlijk weidezuivel op de markt brengen. Per verkocht product gaat 2 cent naar het agrarisch natuurbeheer dat deze boeren uitvoeren. Deze zuivel staat onder meer bij Jumbo en PLUS supermarkten in de schappen. 'Het is duidelijk een product met meerwaarde en meer verdiensten.'
Verdienmodellen
ZLTO wil, na een eerste verkenningsronde, kansrijke verdienmodellen uitwerken. De huidige inspanningen, zoals agrarisch natuurbeheer, zijn namelijk afhankelijk van subsidiestromen. 'Je bent dus als boer aangewezen op andere partijen', zegt de voorzitter van de ZLTO-klankbordgroep Natuur en Landschap.
'Je weet nooit hoelang subsidies blijven bestaan, dus moeten we op zoek naar bronnen van inkomsten. We beseffen dat dit een heel lastige opgave is.'
Samenwerking
In de eerste verkenning is samenwerking een speerpunt. 'Wil je een plek in de supermarkt verwerven en wil je maatschappelijk draagvlak creëren, dan zullen we dat in de keten moeten regelen. Doen banken of de industrie niet mee, dan zouden verenigde boeren stappen kunnen zetten', denkt Verhulst.
'Hoe je het ook wendt of keert, de boer is en blijft de eerste schakel in de keten en zijn inspanningen moeten betaald worden.'
Toekomstperspectief
In de verkenning staat een toekomstperspectief, waarbij de focus op plantaardige voedselproductie ligt. De veehouderij zou vooral ten dienste moeten staan aan die plantaardige productie.
'Ik zie dat mondiaal als een noodzaak voor de komende decennia, waarin we een in alle opzichten gezond voedselpakket willen produceren voor een groeiende wereldbevolking.'
Grondgebonden
De voorzitter van de ZLTO-klankbordgroep Natuur en Landschap ziet oplossingen in meer grondgebonden veehouderijen met bijvoorbeeld vruchtdragende bomen op weilanden en akkers. De oogst kan vervolgens lokaal worden afgezet en met de bomen kan extra CO2 in de bodem worden vastgelegd.
De route van verdere schaalvergroting in de gangbare sector, terwijl de kostprijs hoog blijft, is volgens Verhulst een doodlopende weg.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 7716 Dyna-6
2017, € 72.500
-
Lely Splendimo 360M (1000rpm)
2018, P.O.A.
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker 1040 YAK 4WD (HA) #60895
Gebruikt, € 19.999
-
Lemken Ploeg Juwel 8 (SO) #517313
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Zondag6° / 6°90 %
-
Maandag8° / 4°60 %
-
Dinsdag7° / 4°20 %