Saldo biologische bedrijven variëert sterk

Omschakelen van gangbaar naar biologisch is voor akkerbouwers geen garantie voor economisch succes, volgens accountants- en advieskantoor Countus.

Saldo+biologische+bedrijven+vari%C3%ABert+sterk
© Nieuwe Oogst

Voor akkerbouwers die meer omzet willen voor hun bedrijf maar geen grond kunnen verwerven, is omschakelen naar biologische teelt een serieuze optie. Maar ondanks de gunstige perspectieven voor de afzet van biologische producten biedt omschakelen geen zekerheid voor een beter saldo en meer rendement, stelt Countus.

Op een akkerbouwbijeenkomst vorige week in Emmeloord behandelde Countus op een ludieke wijze de verschillende fases in ontwikkeling die akkerbouwbedrijven doormaken. Het accountants- en advieskantoor ging daarbij in op de afwegingen die ondernemers steeds weer moeten maken, afhankelijk van het stadium waarin hun bedrijven zich bevinden.

Opvolger

Een akkerbouwer die op zoek gaat naar groei, kan overwegen om de overstap te maken naar een biologische bedrijfsvoering. 'Het doel is voldoende omzet te realiseren om uiteindelijk een gezond bedrijf te kunnen overdragen aan een eventuele opvolger', legt bedrijfsadviseur Erik Arts uit.

Om te beoordelen of de overstap naar biologisch kansrijk is heeft Countus de financiële resultaten van biologische en gangbare bedrijven naast elkaar gelegd. Die blijken vergelijkbaar te zijn.

Variatie

Wel valt volgens Arts op dat de variatie in saldo op bedrijven met een biologisch bouwplan vrij groot is. 'Er zijn biologische bedrijven die het erg goed doen. Maar er zijn ook bedrijven die te weinig verdienen om hun kosten goed te maken.'

Countus concludeert dat de kwaliteit van het ondernemerschap bij een biologische bedrijfsvoering een nog grotere rol speelt. 'Verder zien we dat juist bedrijven die recent zijn omgeschakeld het financieel vaak moeilijk hebben. Dit heeft te maken met de investering in de omschakelperiode.'

Tijd nodig

Ook speelt mee dat biologische ondernemers tijd nodig hebben om een goede afzetstructuur te zoeken met voldoende toegevoegde waarde voor de eigen producten, verklaart Arts.

Omschakelen naar biologisch levert voor akkerbouwers veelal meer rendement op dan aankoop van dure landbouwgrond, blijkt uit een rekenvoorbeeld van Countus. Probleem bij forse investeringen in grond is dat de meeropbrengsten niet opwegen tegen de hogere financieringslasten.

Als akkerbouwers wel meer teeltareaal willen, is het volgens Countus een optie om daarvoor nieuwe samenwerkingsverbanden met externe financiers aan te gaan.

Voor het omschakelen naar biologisch geldt over het algemeen dat een ondernemer er geschikt voor moet zijn. En zijn bedrijf ook, benadrukt Arts. 'Biologische bedrijfsvoering met meerdere gewassen en meer personeel moet bij je passen. Verder moeten ook de grond en de bedrijfsstructuur zich lenen voor de teelt van biologische gewassen.'

Financiële buffer

Tot slot adviseert Arts akkerbouwers die een overstap overwegen om een financiële buffer op te bouwen voor de omschakelperiode, omdat de geldelijke opbrengsten dan vaak tegenvallen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 4°
    10 %
  • Zaterdag
    4° / 2°
    10 %
  • Zondag
    8° / 4°
    10 %
Meer weer