Plus 2,50 euro per varken mogelijk met nieuw Vion-concept

Vion introduceert deze week een nieuw vraaggestuurd ketenconcept voor de internationale markt: Good Farming Balance. Dat kan de varkenshouders uiteindelijk 2,5 tot 5 euro per varken opleveren, verwacht Frans Stortelder, verantwoordelijke voor de divisie Pork.




Plus+2%2C50+euro+per+varken+mogelijk+met+nieuw+Vion%2Dconcept
© Archief Marcel Bekken

Hoeveel het verschil precies is, zal verschillen per bedrijf. De 2,50 tot 5 euro per varken moet boven water komen door vraag en aanbod beter op elkaar aan te sluiten. Daarnaast wordt het afleveren van varkens vergemakkelijkt, geeft Stortelder aan, waardoor een varkenshouder minder kosten hoeft te maken.

'Er zijn op de wereldmarkt interessante deelmarkten voor varkensvlees van specifieke kwaliteit. Stemmen we onze productie beter daarop af, dan biedt dat perspectief voor zowel Vion als de varkenshouderij', schetst Stortelder.

Spreiding in type

Good Farming Balance kent drie aflevermodules die moeten leiden tot meer spreiding in type varken. De module 'basis' is gelijk aan hoe varkens nu worden geleverd. Bij 'breed' is de spreiding in gewicht en spekdikte groter en is er de mogelijkheid om varkens uit een stal in één keer te leveren. Varkens uit de module 'robuust' zijn rijper.

Per module zijn er specifieke eisen aan onder andere aflevergewicht en spekdikte. 'Varkenshouders kunnen kiezen voor de module die het beste aansluit bij hun bedrijfsvoering', geeft Stortelder aan. Hij verwacht dat het maken van keuzes op het boerenerf, leiden tot meer rendement.

Drie prijssystemen

Vion ontwikkelde ook twee nieuwe prijssystemen. Naast de huidige weeknotering introduceert de slachterij het Vion-prijsindexgarantie-systeem (PIG) en de Vion-langetermijnprijs (LTP). PIG garandeert dat de Vion- prijs over een periode van 12 maanden concurrerend is met een mandje van vier internationale varkensnoteringen.

'Beter afstemmen van aanbod op vraag biedt nieuw perspectief'

De LTP moet de varkenshouder meer zekerheid bieden bij zijn bedrijfsvoering op de lange termijn (minimaal 3 maanden) . Alle drie prijssystemen gelden voor de drie aflevermodules. 'De varkenshouder krijgt meer keuze en kan kiezen voor de prijssystematiek die het beste bij hem past', licht Stortelder toe.

Continue stroom varkens

Nieuw aan Good Farming Balance is verder dat afspraken worden geformaliseerd. Vion biedt concurrerende prijzen en de mogelijkheid om schommelingen af te dekken, maar stelt daar tegenover dat er continuïteit in de levering van de varkens wordt verwacht.

'Wij willen meer continuïteit. Voor een optimale verwaarding is het belangrijk dat de geplande aantallen ook worden geleverd', aldus Stortelder.

Tijdspad

Vion informeert deze week in drie bijeenkomsten haar leveranciers over Good Farming Balance. Direct daarna starten de gesprekken met varkenshouders over welke aflever- en prijsmodule het best bij de betreffende ondernemer passen.

Stortelder: 'Het rendement in de varkenshouderij, maar er is een perspectief. Wij hebben de infrastructuur om daar invulling aan te geven. In een vraag-gestuurde keten ligt een gezamenlijk belang.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / -2°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer