Nieuw-Zeeland flirt met Brussel
Nieuw-Zeeland staat te trappelen om de banden met Europa aan te halen. Door de Brexit dreigen de Kiwi's hun voorkeurspositie voor het leveren van lamsvlees en boter aan de EU te verliezen.
Dankzij hun historische band met het Verenigd Koninkrijk heeft Nieuw-Zeeland met een aantal voor dit land belangrijke landbouwproducten een tariefvrije toegang tot de Europese markt. Het was voor het land een schok, toen de Britse premier Harold Macmillan in 1961 zei dat het VK het Gemenebest zou verruilen voor wat toen de EEG heette.
De Britten erkenden de afhankelijkheid van Nieuw-Zeeland van de agrarische export en namen die belangen destijds mee in hun onderhandelingen met Brussel. Macmillan noemde het land 'een Engelse boerderij in de Stille Oceaan'.
Lamsvlees
Met de toegang van het Verenigd Koninkrijk tot de EEG in 1973 kregen de Kiwi's een aantal aantrekkelijke handelsdeals. Zo mag het land jaarlijks een contingent van 228.000 ton lamsvlees leveren, waarvan de helft door de Britten wordt geconsumeerd. Voor boter geldt een volume van 75.000 ton. Melkpoeder en kaas vallen wel onder een hoger importtarief.
Er zullen EU-lidstaten zijn die van de voorkeurspositie van Nieuw-Zeeland af willen
Nu de Britten de EU willen verlaten, staan de belangen van Nieuw-Zeeland weer ter discussie, zegt Klaas Johan Osinga van LTO Internationaal. 'Er zullen EU-lidstaten zijn die van die voorkeurspositie van Nieuw-Zeeland af willen. Ook voor onze melkvee- en schapenhouders kan dit interessant zijn.'
Juncker
In januari bezocht de Nieuw-Zeelandse premier Bill English voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie in Brussel. De ontmoeting kan worden gezien als de aftrap voor nieuwe handelsgesprekken. English is er namelijk niet gerust op dat na een Brexit het exportvolume op peil blijft.
Het handelsoverleg met Nieuw-Zeeland heeft een geopolitieke lading, zegt Osinga. President Donald Trump van de Verenigde Staten zegde het trans-Atlantische handelsakkoord TTP op. De Britten trachten voor hun export in een goed blaadje te komen bij de Amerikanen.
Mexico
'Nieuw-Zeeland en Australië willen daarom een overeenkomst met de EU. En Brussel kijkt zelf ook verder. Zo zijn de gesprekken met Mexico geïntensiveerd', zegt Osinga.
Alle EU-lidstaten moeten handelsakkoorden goedkeuren. Vorig jaar werd ratificering van het CETA-verdrag met Canada nog vertraagd door een Waals 'non'.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga TORNADO 398
2023, P.O.A.
-
Pottinger TOP 962C dubbele hark
2023, P.O.A.
-
Pottinger Jumbo 8010L
2016, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X950R (RL) #127599
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Dinsdag10° / 7°15 %
-
Woensdag9° / 5°95 %
-
Donderdag10° / 5°75 %