Grote slachterijen moet schoner gaan rijden
Vervoerders van varkens en runderen richting slacht zouden hun wagens na afloop beter kunnen ontsmetten. Bij 90 procent van de vooral grote slachthuizen waren de regels vorig jaar correct nageleefd.
Dat blijkt uit een rapportage van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het eerste half jaar van 2015 was dit zelfs 100 procent, terwijl dit het tweede half jaar afzakte naar 88 procent.
Een van de aandachtspunten is het correct volgen van het protocol voor reiniging en desinfectie. Vorig jaar werd hierbij het protocol in 86,5 procent van de gevallen op de juiste manier gevolgd. Een mogelijk belangrijker aandachtspunt is het effect van de reiniging. In 90 procent van de gevallen waren de vervoersmiddelen afdoende gereinigd en/of ontsmet.
Afdoende
Opvallend genoeg gebeurde het reinigen en ontsmetten bij kleine en middelgrote slachterijen beter. Dit verliep in 94 procent van de gevallen volgens plan. Ook het effect was hier beter, in 98 procent van de gevallen was dit afdoende.
Een woordvoerder van de NVWA stelt dat niet altijd conclusies aan statistieken mogen worden verbonden. 'Wanneer je iemand door rood ziet rijden, dan betekent dit niet dat die persoon altijd door rood rijdt. De in totaal 50 controles op de grote slachterijen vormen daarom misschien niet een beeld van de werkelijkheid. '
Aandacht
Wel stelt de woordvoerder van de NVWA dat het naleven van de hygiëne aandacht heeft. 'Vrachtwagens waarbij we constateren dat ze onvoldoende schoon zijn, mogen niet zomaar de weg op', zegt hij. 'Ook worden de constateringen geregistreerd. Mocht blijken dat een transporteur meerdere keren op dezelfde manier in de fout gaat, dan spreken we deze hierop aan.'
Of een constatering ook direct leidt tot een boete is volgens de woordvoerder lastig te zeggen: 'Dat ligt onder meer aan de aard van de overtreding.'
Opvallend genoeg scoren de kleine en middelgrote slachthuizen ook beter op de aanvoer van schone dieren. Hier werden de regels in 98 procent van de gevallen goed nageleefd.
Verantwoordelijkheid
Bij grote slachterijen van runderen en varkens bleek dat bij 94 procent van de controles de dieren schoon zijn. Niet-schone dieren kunnen tot in het slachtproces leiden tot het vervuilen van vlees, wat moet worden vermeden.
Dit is niet alleen een doorn in het oog van de NVWA. Vorig jaar startte de Nederlandse Centrale Organisatie voor de Vleessector de campagne 'Schoon aan de haak'. Ze wijzen daarbij hun leveranciers op hun verantwoordelijkheid.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Stiga - Park Pro 25 4WD
2013, P.O.A.
-
AS Motor Zitmaaier / tuintrekker Sherpa (MM) #28779
Gebruikt, P.O.A.
-
Claas Arion 430 cis
2011, P.O.A.
-
Massey Ferguson - 7480 Dyna VT
2011, € 37.500
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Maandag8° / 4°60 %
-
Dinsdag7° / 2°15 %
-
Woensdag9° / 6°5 %