Ziekenhuiseten steeds verser en gezonder

Steeds meer zorginstellingen werken met gezonde, verse en duurzame maaltijden. Twee jaar geleden waren dat tien, dit jaar worden het ruim honderd. Volgens Koen Nouws Keij, directeur van stichting Diverzio, biedt deze 'gezonde korte keten' kansen voor boeren en tuinders. Hij reageert op drie stellingen.

Ziekenhuiseten+steeds+verser+en+gezonder
© Pierre Mettes

Een meerprijs voor zijn producten kan een teler wel vergeten. Zorgorganisaties besparen op het voedsel, dat moet zo goedkoop mogelijk zijn.

'In de zorg is goedkoop vaak duurkoop. Meer dan 30 procent van de maaltijden in zieken- en verpleeghuizen belandt bij het afval. Dit kost meer dan 200 miljoen euro per jaar.

'Door een integrale aanpak laat stichting Diverzio (Duurzame Inkoop, Vers voedsel, gezonde Economie in de Regio, voor Zorginstellingen) zien dat vers, duurzaam en gezond eten meer oplevert dan kost in de zorg. Dankzij een korte directe keten van boer naar klant in de regio. Met betere prijzen voor eerlijke producten kunnen boeren en telers investeren in kwaliteitsproducten.

'In plaats van veel voor weinig gaat het in de zorg steeds meer om kwaliteitsproducten afgestemd op patiënten, waardoor we herstel, gezondheid en welbevinden kunnen bevorderen. Het denken en doen gaat om voeding als medicijn in plaats van kostenpost.'

Logistiek blijft in de korte keten een moeilijk te nemen hobbel.

'Dat is echt verleden tijd. We zijn een goed georganiseerd logistiek land, in de regio en voor de export. Naast traditionele logistieke oplossingen via groothandels zijn er steeds meer directe transparante ketens van producent naar consument. Denk aan onlineverkoop, webwinkels of boodschappenservice. Kijk om je heen wat er gebeurt.

'Maar het vraagt wel investeringen en kennis van zaken. Je moet het er niet even bij doen, het is een bewuste keuze. Het is de vraag of je dat wilt en kunt.

'In het programma 'Gezonde Korte Ketens', dat wij samen met de regionale Rabobanken beginnen, schetsen wij voor boeren en telers meerdere mogelijkheden. Ze kunnen het zelf doen, van A tot Z, van grond tot de mond van de patiënt, maar het ook voor een deel overlaten aan een partner of aan coöperaties.'

Gezonde Korte Ketens is over enkele jaren over heel Nederland uitgerold.

'Er zijn meer goede voorbeelden van gezonde korte ketens, zoals de Sint Maartenskliniek en het Westfries Gasthuis, maar ook Oregional bij Nijmegen. Er is een behoefte in de markt. Ook maatschappij, publieke opinie en media kijken naar gezond en duurzaam voedsel.

'Ik verwacht dat binnen vijf jaar per regio zo'n vijftig tot honderd agrarische ondernemers en zorginstellingen samenwerken.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    8° / 4°
    60 %
  • Dinsdag
    7° / 3°
    15 %
  • Woensdag
    9° / 6°
    5 %
Meer weer