Imidacloprid alleen nog bij vergaande zuivering
Glastuinders mogen alleen gewasbeschermingsmiddelen op basis van imidacloprid gebruiken, als zij het afvalwater voor 99,5 procent zuiveren van de werkzame stof.
Bezwaren tegen dit besluit hebben geen effect gehad, heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) maandag bekendgemaakt.
Glastuinders moeten met een certificaat aantonen dat zij over een adequate zuiveringsinstallatie beschikken en het afvalwater ook daadwerkelijk zuiveren. Totdat zo'n certificaat er is, is het gebruik van imidacloprid in de glastuinbouw verboden, aldus directeur Luuk van Duijn van het Ctgb. Het besluit gaat op 15 maart in, acht weken nadat het is gepubliceerd in de Staatscourant.
Certificeringsplicht
De regel dat glastuinders alleen imidacloprid mogen gebruiken terwijl er een zuiveringsplicht is, dateert al van 2014. De maatregel leidde echter amper tot een verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater, aldus het Ctgb. Daarom is nu de certificeringsplicht ingesteld, zodat tuinders alleen gewasbeschermingsmiddelen op basis van imidacloprid kunnen kopen als zij over zo'n certificaat beschikken.
Volgens Van Duijn voldoet één van de vier waterzuiveringsinstallaties die zijn goedgekeurd voor de zuiveringsplicht van 95 procent, zoals die is vastgelegd in het Hoofdlijnenakkoord, aan de zuiveringsplicht van 99,5 procent voor imidacloprid. Dat komt doordat imidacloprid iets eenvoudiger is te zuiveren dan andere werkzame stoffen.
Hoofdlijnenakkoord
In het Hoofdlijnenakkoord is vastgelegd dat glastuinders die individueel zuiveren, in 2018 aan de zuiveringsplicht van 95 procent moeten voldoen. Collectieven hebben uitstel tot 2021. Van Duijn vermoedt dat ook de andere drie zuiveringsinstallaties aan de imidacloprid-grens voldoen, maar daarvoor zijn nog wel technische rapporten nodig.
Voor telers die 100 procent recirculeren komt een pilot-project. Dat moet duidelijk maken onder welke voorwaarde zulke tuinders imidacloprid mogen gebruiken. De certificeringsplicht bij het gebruik van imidacloprid in de glastuinbouw gaat voor vijf jaar in. Het Ctgb gaat ervan uit dat speciale eisen voor imidacloprid-gebruikers in 2021 niet meer nodig zijn omdat er dan een volledige zuiveringsplicht voor de glastuinbouw van kracht is.
De imidaclopridhoudende middelen in de glastuinbouw zijn Admire, Gaucho Tuinbouw, Kohinor 700 WG, WOPRO Imidacloprid 70 WG.
95 procent zuivering
Voor enkele andere gewasbeschermingsmiddelen heeft het Ctgb de zuiveringseisen naar beneden bijgesteld. Voor het gebruik van Pirimor (5794 N) en Pirimor Rookontwikkelaar (5793 N) op basis van pirimicarb, en Ohayo (10710 N) op basis van de werkzame stof fluazinam is 95 procent zuivering voldoende. Deze zuiveringsplicht gaat in 2018 in.
Voor Vertimec Gold, op basis van de werkzame stof abamectine, is de zuiveringseis van 99 procent verlaagd naar tenminste 95 procent per 1 januari 2018. Dit is beslist op basis van nieuwe gegevens die aantonen dat zuivering van afvalwater met tenminste 95 procent voldoende is om aan de norm te voldoen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Vicon Schudder FANEX 1564 (ZOB) #25969
Gebruikt, € 33.000
-
Kuhn Schudder GF 6502 (MG) #30346
Gebruikt, P.O.A.
-
POTTINGER HIT 910 AZ
2010, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6100M (MG) #518558
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Marketing Medewerker
Kverneland Group Nieuw-Vennep - Nieuw Vennep, Haarlemmermeer
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Weer
-
Maandag8° / 4°60 %
-
Dinsdag7° / 2°15 %
-
Woensdag9° / 6°5 %