Onbegrip LTO over afvalwatercertificaat

Bij LTO Nederland en LTO Glaskracht Nederland heerst onbegrip over het certificaat dat de borging en controleerbaarheid van de afvalwaterzuivering van imidacloprid regelt.

Onbegrip+LTO+over+afvalwatercertificaat
© Koen van Wijk

Glastuinders die hun afvalwater voor tenminste 99,5 procent zuiveren, mogen het middel imidacloprid blijven gebruiken. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) stelt als voorwaarde dat de zuivering controleerbaar is en geborgd met een certificaat.

LTO wijst erop dat het betreffende certificaat nog ontwikkeld moet worden, dus kan voorlopig geen certificaat worden geëist. Tot het zover is, moet worden toegestaan dat de gebruiker aannemelijk maakt dat het restwater voor 99,5 procent wordt gezuiverd.

Algeheel verbod

Dat is volgens LTO goed mogelijk. Als een certificaat direct geëist gaat worden, zou dat leiden tot een algeheel verbod voor alle bedekte teelten. Zo'n verbod draagt niet bij aan verduurzaming, stelt LTO.

De organisatie stemt wel in met de eis dat imidacloprid alleen nog gebruikt mag worden bij vrijwel volledig gezuiverd restwater. Het is van groot belang dat de emissie van imidacloprid naar het oppervlaktewater vermindert. Ctgb benadrukt dat er een verbod geldt zolang er geen certificaat is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer