Discussie over pachtprijs Kampereiland

Een nieuwe verhoging van de pachtprijs stuit onder de pachters op Kampereiland op veel weerstand. Ze hebben daarin steun gevonden bij de gemeenteraad.

Discussie+over+pachtprijs+Kampereiland
© Ruud Ploeg

Alle 105 boeren in het gebied zijn pachter van grond die in eigendom is bij gemeente Kampen. Grondbeheerder Kampereiland Vastgoed wil de pachtprijs in 2017 met 22 procent verhogen. In 2015 ging de prijs al met 13 procent omhoog.

De opslag houdt in dat de boeren op Kampereiland komend jaar bijna 987 euro per hectare moeten afdragen. De verhoging verhoudt zich volgens de boeren niet met de sterk geslonken inkomsten op de bedrijven.

Pachtersbond

Voorzitter Kor van Dijk van de plaatselijke pachtersbond vindt de situatie hoogst ongelukkig. 'Vanaf 2005 zijn de pachtprijzen hier al meer dan verdubbeld.

De productieomstandigheden zijn hier suboptimaal. Pachters maken al hogere kosten, bijvoorbeeld in financiering, en hebben vaak relatief veel inefficiënte percelen.'

Van Dijk denkt dat de pachtprijs al jarenlang te hoog is. 'Het wordt tijd om de grondkamer dat eens te laten toetsen. Dit moet niet kunnen.' Hij wijst op onvolkomenheden in het pachtstelsel. 'Het systeem is grofmazig en werkt met een na-ijleffect: de opbrengsten in 2010 tot en met 2014 worden nu nog meegerekend, dus ook jaren dat de melkprijs veel hoger was.'

Aanpassing

Het protest van de boeren vond intussen gehoor bij de gemeenteraad. Die stuurde wethouder Martin Ekker op pad om te kijken of er nog aanpassing mogelijk is. Daar heeft hij tot half december de tijd voor gekregen.

Of er nog verandering komt, is maar de vraag. De verhoging past volgens rentmeester Mireille Blokhuis van het beheerkantoor namelijk binnen het huidige pachtstelsel, iets wat ook Van Dijk niet ontkent. Blokhuis: 'Kunstmatige verlaging van de pachtprijs is niet onze keuze, want dan zou je die later moeten compenseren met een verhoging tot boven de pachtnorm en dat willen we niet.'

Ook het voorlopig bevriezen van de pacht, wat in de gemeenteraad werd geopperd, is volgens de rentmeester niet mogelijk in een reguliere pachtovereenkomst. 'Het probleem zit 'm op de kasstroom bij de boeren en dat is zeker zuur voor hen.'

Betalingsregeling

Volgens Blokhuis staat het pachtbedrijven die moeilijk zitten altijd vrij om dit aan te kaarten bij het rentmeesterskantoor. Die kijkt dan of een betalingsregeling mogelijk is. Verder wijst ze erop dat een deel van de pachtinkomsten kan terugvloeien in het gebied. Daar worden dan projecten mee gefinancierd die de landbouwstructuur ten goede komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
Meer weer