Ruimte voor levering extra suikerbieten

Cosun gaat ervan uit dat het areaal suikerbieten in 2017 toeneemt tot minstens 85.000 hectare. De coöperatie roept bietentelers op om extra leveringsrechten af te nemen.

Ruimte+voor+levering+extra+suikerbieten
© Koos v.d. Spek

Haijo DoddeNederlandse akkerbouwers teelden afgelopen jaar slechts 58.000 hectare suikerbieten. Het kleine areaal was vooral een gevolg van de gigantische opbrengsten van 2014. De totale suikeroogst bedroeg toen 1,125 miljoen ton suiker, waarvan uiteindelijk 170.000 ton is doorgeschoven voor afzet in het seizoen 2015-2016.
‘Wij beschouwen 2015 als een overgangsjaar’, vertelde Rik Gengler, manager agrarische dienst van Suiker Unie, onlangs in Dronten op de eerste telersbijeenkomst van dit seizoen. ‘Komend jaar gaan we uit van een areaal van 72.000 hectare, dat is ongeveer gelijk aan 2014. Voor 2017, het eerste jaar zonder marktordening, verwachten we voldoende afzet voor minimaal 85.000 hectare suikerbieten.’
Suiker Unie gebruikt de telersvergaderingen dit jaar om namens coöperatie Cosun een positief beeld te schetsen van de suikermarkt. Het optimisme is gebaseerd op de verwachte extra afzetmogelijkheden voor suiker in de periode na 2017.

Exportkansen

Suiker Unie gaat ervan uit dat met name de export van in Nederland geproduceerde suiker zowel binnen als buiten de Europese Unie zal toenemen. Verder zijn er kansen voor suikerbieten als grondstof voor biobased-toepassingen, maar dat betreft volgens Gengler op korte termijn nog geen grote volumes.
Suiker Unie ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet, bevestigt Gengler. ‘De concurrentiepositie van Nederland als suikerproducerend land is uitstekend. Onze bietentelers bewijzen al jaren dat hoge opbrengsten mogelijk zijn. Verder is de kostprijs relatief laag en beschikken we voor de verwerking over de grootste suikerfabrieken in de wereld.’
Gengler verwacht dat na het wegvallen van de marktordening vooral de gespecialiseerde landen in Europa zich meer gaan toeleggen op de productie van suiker. ‘Het betekent dat net als in Nederland, ook het areaal suikerbieten in landen als Duitsland, Frankrijk en Polen gaat toenemen. In kleinere productielanden zal de suikersector vermoedelijk alleen maar kleiner worden.’
Cosun investeert nog steeds in verdere uitbreiding van de verwerkingscapaciteit op de productielocaties van Suiker Unie in Nederland en Duitsland. Het doel is dat de fabrieken in Vierverlaten en Dinteloord vanaf 2017 tijdens de campagne elke dag 28.000 ton bieten per locatie kunnen verwerken.
Nu nog is de capaciteit ongeveer 25.000 ton per dag en dat is al 10.000 ton meer dan tien jaar geleden. Volgens Gengler wordt komende jaren onder meer nog geïnvesteerd in nieuwe diffussietorens en aanpassingen aan de wasstraten voor de binnenkomende suikerbieten.

Toewijzingssysteem

Om zich te verzekeren van voldoende aanvoer voor de periode vanaf 2017 introduceert Cosun het toewijzingssysteem op basis van ledenleveringsbewijzen (LLB’s). Elke LLB staat voor de levering van 1 ton suikerbieten met 17 procent suiker. Er geldt een leveringsplicht van 85 procent en de rechten zijn verhandelbaar via Cosun. De kosten per LLB bedragen 5,50 euro. Aan de hand van de referenties van afgelopen jaren en van het komend jaar berekent Cosun hoeveel LLB’s een individuele teler nodig heeft.
Vanwege de uitbreiding van het teeltareaal in 2017 vraagt Suiker Unie komend jaar aan de bietentelers of er behoefte is aan meer leveringsrechten. Ze kunnen kiezen voor evenredig extra LLB’s, meer dan evenredig extra LLB’s of geen belangstelling. ‘Elke bietenteler die lid is van Cosun krijgt de mogelijkheid om de teelt van suikerbieten op het eigen bedrijf uit te breiden’, aldus Gengler.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    7° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer