Houtsnippers optie vrijloopstal
Houtsnippers zouden een prima optie kunnen zijn als bodem voor vrijloopstallen. Gedroogde bagger is minder geschikt.
Pieter StokkermansDat komt naar voren uit een onderzoek naar vrijloopstallen in opdracht van de provincie Utrecht. In dit onderzoek werd vooral gekeken naar het gebruik van bodemmaterialen afkomstig uit de regio. Doel hiervan is de afvalstromen op te waarderen door ze te gebruiken als bodem (vloer).
Houtsnippers lijken daarbij het meest perspectiefvol. Toch zijn niet alle houtsnippers even geschikt, zo tipte melkveehouder Meindert Wiersma uit het Groningse Midwolde, die in het kader van dit project werd bezocht. ‘Gebruik verse snippers. Die beginnen meteen te composteren’, vertelt hij.
Op zijn bedrijf bevordert hij dit composteren doordat hij de compost twee keer per dag met een beluchtingssysteem droogt. Daarbij kiest hij bewust voor grove houtsnippers. ‘Hiermee ontstaat een compost die waardevol is voor het land’, stelt hij.
Volgens Wiersma is het beluchten een voorwaarde voor een goede compostering. ‘De bodemtemperatuur daalde in februari 2010 naar 25 graden. Door twee maal daags een uur te beluchten steeg de temperatuur naar 60 graden, waardoor het composteren werd bevorderd.’
De Utrechtse ondernemers die de stal bezochten, waren onder de indruk van het comfort van de dieren. Ook waren alle dieren schoon, waren er geen dikke hakken en was de toplaag mooi droog. Verder blijkt inmiddels dat het stikstofverlies bij goed composteren beperkt is tot 9 procent. Dit is volgens onderzoek laag ten opzichte van andere bodems met houtsnippers.
Alternatieven
In het onderzoek is ook gekeken naar lokale alternatieven. Gedroogd bagger zou voor de veenweiden een welkome oplossing zijn. In de praktijk viel het gebruik echter tegen.
Er werd ervaring met gedroogd bagger opgedaan in een diepstrooiselligbox. Hier bleek het drogestofpercentage van de bodem al snel te stijgen en viel de boxbezetting van de gerijpte bagger tegen. Dit is te verbeteren door de gedroogde bagger te mengen met natuurhooi.
Dikke fractie uit drijfmest als mengmiddel is een iets minder goed mengalternatief. Wel hadden deze bodems geen problemen met XTAS, de extreem thermofiele sporenvormers, die de melkkwaliteit kunnen beïnvloeden.
Het uitgangsmateriaal gaf ook geen problemen met E-Coli of Klebsiëlla. Na zes weken hadden monsters die waren gemengd met dikke fractie mest of natuurhooi dubieuze of slechte uitslagen op dit vlak.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Lely Splendimo 320FC
Gebruikt, € 8.850
-
Kuhn GF 8702T
Gebruikt, P.O.A.
-
Kuhn GF 8501 MHO
2008, € 4.500
-
Gewichtblok 450 KG ECO
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag7° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / -1°10 %
-
Zaterdag5° / -2°5 %