Pieter StokkermansOverigens komt de toename ook doordat het drogestofpercentage soms wat werd onderschat. Zo was de verwachting van Jorge Knipscheer uit Lepelstraat, die 9 oktober zijn mais liet hakselen, bij de vorige beoordeling 31,5 procent. Die mais was toen al geoogst. De bemonsteringsuitslag geeft 35,8 aan. ‘Ik dacht zelf dat ie vochtiger was’, stelt de ondernemer. Met 998 VEM en 375 voor zetmeel heeft hij een mooie kuil in het vooruitzicht.
Gerrit de Jong uit Meerkerk was met 5 oktober de vroegste. Hij voert de mais inmiddels aan zijn koeien. ‘Ze zijn een iets drogere kuil gewend, maar dit drogestofpercentage is prima, zeker omdat het kuilgras van goede kwaliteit is.’ De Jong liet het drogestofpercentage bij de oogst bepalen, zodat hij gelijk goed zat.
Roan en zijn vader Jolan van Noye uit Escharen haalden met hun loonbedrijfstak deze week de laatste mais binnen. Zelf deden ze de mais 15 oktober naar binnen.
‘Het verliep goed, er waren nauwelijks sporen. De mais is goed droog en ligt voor een goede bewaring onder een dikke laag zand, die met de shovel verwijderd kan worden.’
Andere kuil
Dik Davelaar kuilde op 15 oktober. ‘Het voert nu best. Volgens de getallen is het een andere kuil dan vorig jaar: een lager VEM-gehalte, een lager zetmeelgehalte en iets natter. We voeren nu anders dan vorig jaar. Iets meer melk onder de koeien om het melkgeld op peil te houden’, stelt hij.
Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo, die op 20 oktober mais hakselde, wist de mais bij goed weer niet helemaal probleemloos binnen te halen. De trekker reed één keer vast. ‘Dat was op een bekende plek in het land. Daar kwam het vaker voor. Verder ging het prima’, verzucht hij.
Wissels schat de kwaliteit gemiddeld gezien iets minder in dan die van vorig jaar. ‘Maar gezien de aanloop valt die kwaliteit niet helemaal tegen.’
Een dag eerder liet Jaap Koorn uit Hippolytushoef de mais hakselen. Dat was ook gemiddeld gezien de datum dat de mais bij de Maismeetnetboeren gemiddeld was geoogst. De melkveehouder had dit jaar last van green snap, zoals verschillende ondernemers met diverse rassen. ‘Ik heb de mais wat hoger gehakseld. De omgeknakte stengels zitten er niet in. Het euvel kost me 50 procent van deze 2 hectare’, rekent hij voor.
Bas Fokkert uit Holthone heeft 21 oktober als hakseldatum genoteerd. ‘Ik liet vroeg zaaien. De mais mocht er nu ook af, maar ik was niet eerder aan de beurt bij de loonwerker. De hakselaar gaf 37 procent droge stof aan. De plant viel niet tegen, de kolf was goed gevuld. Het is nu gecombineerd met wat groenere mais. Wel zijn de mais en de graskuil dit jaar snel in de pens. Ik voer daarom extra veel gehakseld stro.’
Willy Aarts uit Hallum liet op 23 oktober mais hakselen. ‘Het was droog, mooi weer. De opbrengst viel met 14 ton droge stof per hectare mee. Met 33,5 procent droge stof heeft de laatste week nog iets gedaan. Maar een droge dag bij het hakselen geeft meer droge stof en scheelt een hoop werk. Er waren geen sporen’, blikt hij terug.
Roelof de Jong uit Sibrandabuorren liet de mais in twee etappes hakselen. De Meetnetmais op 15 oktober, de rest twee weken later. ‘De andere mais was aanvankelijk nog niet rijp. Later werd het weer wat vochtig’, schetst hij.
De loonwerker was op 27 oktober bij Guido Frijns in Reimerstok. ‘De eerste dag dat het weer regende. Maar de oogst ging goed. De opbrengst viel wat tegen, volgens de loonwerker kenmerkend voor Zuid-Limburg. 10 procent minder dan normaal, 20 procent minder dan vorig jaar.’
Ferd van de Ven uit Lage Mierde oogstte op 28 oktober. ‘Het mocht niet veel later, want de mais werd noodrijp en in een paar dagen werden alle bladeren bruin. Geen supergrote kolven, maar de kwaliteit is verder prima.’
Laatste
Wim Vedder uit Gasselterijveenschemond was op 2 november de laatste die hakselde. De loonwerker haalde 374 ton vers product van 6 hectare, met een drogestofpercenage van 34,3 pocent.
‘Toen waren de omstandigheden nog redelijk. Suikerbieten worden dit jaar lastig, ook elders.’
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 5095M (MG) #687878
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X380 (ZOB) #65646
Gebruikt, P.O.A.
-
AS Motor Professionele zitmaaier / tuintrekker Sherpa (MG) #31195
Gebruikt, P.O.A.
-
Husqvarna Zitmaaier / tuintrekker R318X (LH) #39507
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag7° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / -1°10 %
-
Zaterdag5° / -2°5 %