Maak een Deltaplan voor asbest
De asbestsanering in Nederland loopt ver achter op de ambities. Hetzelfde geldt voor duurzame energie. Koppel die twee gegevens en maak een Nationaal Deltaplan Sanering Asbest.
Albert Jan Maat en Annette van VeldeTot aan de jaren ‘90 werd asbest veel gebruikt in woningen, gebouwen en stallen. Asbest was sterk, slijtvast, isolerend en goedkoop. Inmiddels weten we beter: aan asbest kleven grote gezondheidsrisico’s.
Zodra asbestvezels vrijkomen door bijvoorbeeld brand of door verwering, is asbest levensgevaarlijk. Het inademen van minieme hoeveelheden asbest kan al leiden tot longvlieskanker. Volgens cijfers van de nationale Gezondheidsraad sterven jaarlijks 1.300 mensen aan aandoeningen die samenhangen met asbest.
Sinds 1993 mag asbest niet meer gebruikt worden. Maar er ligt in Nederland op dit moment nog 120 miljoen vierkante meter aan daken met asbest. Daarvan ligt een groot deel op daken van agrarische bedrijven. De kosten voor opruiming worden geraamd op meer dan 1 miljard euro. Vervolgens nieuwe daken realiseren kost nog eens 3,25 miljard euro.
De overheid heeft de ambitie dat in 2024 alle daken vrij van asbest zijn. Op dit moment wordt jaarlijks slechts 4 miljoen vierkante meter asbesthoudend dak opgeruimd.
In dit tempo worden de ambities voor 2024 bij lange na niet gehaald.
Het saneringstempo stokt omdat het vaak aan regie en coördinatie mankeert. Regelingen zijn ingewikkeld, duidelijke financiële en fiscale stimuleringsmaatregelen ontbreken en bij sanering moeten ondernemers zelfs belasting betalen over het asbest dat ze willen storten. Dat stimuleert sanering bepaald niet.
Om het saneringstempo van asbest te versnellen, pleit LTO Nederland voor een deltaplan voor asbest. LTO voert al gesprekken met het Verbond van Verzekeraars, Bouwend Nederland en Aedes (woningcorporaties) om de krachten te bundelen. Echter, zo’n deltaplan maakt alleen kans bij steun van rijk, provincies en gemeenten. Daar ijvert LTO voor gestroomlijnde regelgeving en extra financiële steun.
Duurzame energie
De sector klopt niet met lege handen aan bij andere partijen: veel boeren en tuinders willen sanering van hun asbestdaken combineren met aanleg van zonnepanelen. Nu al is de sector de grootste producent van duurzame energie: boeren en tuinders zijn samen goed voor 42 procent van onze nationale, duurzame energieproductie dankzij windmolens, zonnepanelen, warmtekrachtkoppeling, geothermie en biomassa.
Tegelijkertijd loopt ons land internationaal ver achter met de productie van duurzame energie: vorig jaar kwam niet meer dan 5,6 procent uit duurzame bronnen. Daarmee bivakkeren we in de Europese achterhoede. Voor de goede orde: in 2020 moet dat percentage op 14 procent liggen. Asbestsanering kan bijdragen in het halen van die norm.
Ook hier stuiten ambities van de overheid op regels van diezelfde overheid. Zo kunnen agrariërs nog geen energiecoöperaties oprichten om groene stroom te leveren aan omwonenden. Zo’n model geven de investeringen in zonne-energie een enorme boost. Het zou ook een kwaliteitsimpuls zijn voor het buitengebied: minder milieuschade, extra werkgelegenheid en extra investeringen.
Daarvoor is wel aanpassing van regelgeving nodig. Asbestsanering in combinatie met investeringen in zonnepanelen zou een grote stap voorwaarts zijn op weg naar een klimaatneutrale economie. Met als grote winnaar de volksgezondheid. Kan het mooier?
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
AS Motor Professionele zitmaaier / tuintrekker 1040 YAK 4WD (HG) #28781
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z335E (BV) #47126
Gebruikt, P.O.A.
-
Case IH LUXXUM 100
2017, P.O.A.
-
Kverneland Cultivator (geen schijveneg) Enduro (LH) #145291
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag7° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / -1°10 %
-
Zaterdag5° / -2°5 %