Roep om één beurs aardappelen
Heerle - De handel en de verwerkers van aardappelen willen één landelijke beurs die prijsnoteringen vaststelt. Beurs Goes zou wat hen betreft moeten fuseren met de beurzen van Rotterdam en Emmeloord. Veel telers voelen daar niets voor.
Peter van HouwelingOntwikkel één landelijke notering met vertegenwoordigers van teelt, handel en industrie, stelde Cees van Arendonk van handelsorganisatie NAO maandag tijdens een drukbezochte ledenbijeenkomst van de ZLTO-vakgroep Akkerbouw in Heerle.
De NAO is daarvoor bereid om de eigen beurs Rotterdam te integreren met de beurzen Goes en Emmeloord. De NAO is ook bereid om weer aan tafel te schuiven bij het overleg over de fritesnoteringen van Beurs Goes, als er een ‘constructief’ overleg komt tussen alle ketenpartijen met als inzet één landelijke beurs.
De Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw is een goed platform om dit op te pakken, vindt Van Arendonk. Daar zitten alle ketenpartijen al aan tafel. Die hebben hierover in februari al een overleg gepland.
Zeggenschap
Matthé Elema van de BO Akkerbouw stelde dat verschillende beurzen met verschillende noteringen niet goed is voor Nederland. ‘Dat vindt iedereen’, stelde hij zelfs. Hoe is de zeggenschap en de financiering van de BO Akkerbouw geregeld? wilde een teler daarop weten. ‘Zonder dat dit duidelijk is, haalt Elema wel Beurs Goes onderuit.’
Nergens in de wereld zijn beurzen zoals in Nederland, vertelde Han van den Hoek van de verwerkende industrie (VAVI). Dat komt ook omdat elders vrijwel alles op contract wordt geteeld.
Van den Hoek was kritisch op de vele aardappelnoteringen binnen een gebied van 300 bij 300 kilometer. ‘Dat roept weerstand op. Want welke notering is leidend? Het is cruciaal dat internationale afnemers vertrouwen hebben in de manier waarop marktprijzen tot stand komen.’
Van den Hoek pleitte voor één standaard manier van noteren voor aardappelen in Noordwest-Europa. ‘Wie heeft daar belang bij?’ vroeg een teler. ‘Alleen de fritesindustrie!’ ‘Beurs Goes levert ons actuele en betrouwbare informatie’, reageerde een ander. ‘Waarom zou er één beurs moeten komen?’
Telers waren het ook niet eens met het pleidooi van handel en industrie voor een kleinere bandbreedte bij prijsnoteringen. ‘Telers willen uitgedaagd worden om de beste kwaliteit te leveren. Een meerprijs voor een betere kwaliteit stimuleert dat.’
ZLTO heeft nog geen standpunt, maar wil eerst de discussie intern verder voeren, zei vakgroepvoorzitter Adrie Bossers aan het eind.
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6R 155 (RL) #688599
Gebruikt, P.O.A.
-
Iseki TM 3217
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga GYRO 700-E
2024, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6115M (EL) #690765
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Donderdag6° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / -1°10 %
-
Zaterdag5° / -2°5 %